Actualitate

VEZI de unde vrea Prefectura să obţină BANI pentru SALARIAŢII de la MECHEL

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/06/03-mechel.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După ce un bărbat în vârstă de 58 de ani, fost angajat al combinatului Mechel Câmpia Turzii, s-a sinucis, din cauză că nu mai avea bani să îşi achite ratele la bănci, prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, cere anchete sociale pentru fiecare familie care a avut membri angajaţi la Mechel. </strong></p>


În contextul situaţiei financiare grave cu care se confruntă angajaţii combinatului siderurgic Mechel din Câmpia Turzii disponibilizaţi, în special cei care au de recuperat un număr de salarii compensatorii, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a dispus astăzi, 6 martie, demararea unor anchete sociale pentru fiecare familie în parte care a avut măcar un membru angajat la combinat, în vederea acordării unor ajutoare financiare.

„Propunerile nominale pentru acordarea acestor ajutoare, însoţite de anchetele sociale semnate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Cluj şi avizate de primarii localităţilor în care îşi au domiciliul beneficiarii, vor fi transmise Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în vederea elaborării unei hotărâri de Guvern”, a precizat Vuşcan.

Bărbatul disponibilizat de la Mechel Câmpia Turzii şi care s-a sinucis marţi era strungar, avea o vechime în muncă de 36 de ani şi urma să se pensioneze anul viitor, afirmă liderul de sindicat de la Laminorul 3 al combinatului Mechel Câmpia Turzii, Dorin Vâţă.

"L-am cunoscut pe Ioan Bozdog, cu care am lucrat la Laminorul 3, unde el a fost strungar. Am fost şeful lui de sindicat şi l-am cunoscut foarte bine. Era un om blând, sensibil şi sufletist, care se stresa de situaţia creată după ce a fost trimis în şomaj. Miercuri trebuia să mergem să semnăm actele la şomaj. Era cel mai bun strungar din secţie, iar în cei peste 36 de ani de activitate nu a avut nicio absenţă nemotivată", a spus Vâţă.

Potrivit acestuia, Ioan Bozdog mai avea un an până să iasă la pensie.

Vâţă a afirmat că, în urmă cu doi ani, la combinatul Mechel Câmpia Turzii s-a mai sinucis un alt angajat, Simion Cristurean, care a cedat psihic în condiţiile în care în combinat ar fi urmat să aibă loc evaluări ale activităţii.

 

abonare newsletter