Actualitate

MUZEU din Napoli DISTRUS aproape în totalitate de un INCENDIU

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/05/incendiu.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un incendiu de proporţii a distrus în noaptea de luni spre marţi Città della Scienza din Napoli, un muzeu interactiv din sudul Italiei, precum şi planetariul său, vizitate în fiecare an de câteva sute de mii de persoane.

Patru pavilioane care ocupau o suprafaţă de peste 100.000 de metri pătraţi au fost distruse, în timp ce un al cincilea, puţin mai îndepărtat, a fost scutit de acest incendiu, care nu a făcut victime, întrucât Città della Scienza este închis pentru public în ziua de luni în sezonul hibernal.


Zeci de pompieri au lucrat toată noaptea pentru a stinge incendiul, ale cărui cauze nu sunt deocamdată cunoscute.

Primarul din Napoli, fostul magistrat Luigi de Magistris, a evocat ipoteza unei mâini criminale: "Mi se pare că în spatele flăcărilor se află un gest criminal. Avem încredere în magistratură pentru a efectua cercetări cât mai amănunţite", a adăugat el, vorbind apoi despre un veritabil "doliu pentru oraşul Napoli, pentru cultură şi pentru ştiinţă".


Pagubele sunt foarte importante, pentru că doar zidurile exterioare au rezistat în faţa focului, în timp ce în interior toate obiectele expuse au ars.

Inaugurat în 1996, Città della Scienza, un muzeu interactiv conceput după modelul Cité des sciences et de l'Industrie din cartierul Villette din Paris, era consacrat biologiei, astronomiei şi fizicii şi dispunea de un centru pentru congrese. Muzeul italian primea în fiecare an un număr mediu de 350.000 de vizitatori.


Città della Scienza este unul dintre cele două mari muzee ştiinţifice ale Italiei şi unul dintre cele mai importante din Europa de Sud. Muzeul a fost inaugurat în cadrul unui plan de revitalizare a fostei zone industriale Napoli-Bagnoli. Fostele clădiri din secolul al XIX-lea au fost complet renovate pentru a adăposti spaţii pentru expoziţii, săli de conferinţe şi câteva sedii ale unor fime din domeniul informaticii şi al comunicaţiilor subacvatice.

abonare newsletter