Actualitate

Elevii clujeni se joacă fotbal cu laptele şi cornul de la Guvern

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/05/corn-si-lapte-expirat.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cornuri expirate au fost găsite, marţi, la un liceu din Cluj-Napoca, în urma unui control declanşat pentru verificarea derulării programului "Laptele şi cornul". Ancheta a început după ce au existat informaţii că elevii şcolilor centrale nu consumă produsele, şi joacă fotbal cu ele. </strong></p>

 


Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat, marţi, la Liceul "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca, unde a însoţit o echipă de control, că produsele din programul "Lapte şi corn" care nu sunt consumate de elevi ar trebui să fie redistribuite în comunităţi de romi sau la case de copii.

"Am avut mai multe sesizări venite din partea părinţilor în legătură cu modul de desfăşurare a programului guvernamental «Laptele şi cornul», că sunt cazuri în care cornul este uscat, tare, că se dă a doua zi, că laptele se alterează foarte repede. Am vrut să vedem care este situaţia şi am declanşat o acţiune de control împreună cu mai multe instituţii. Au fost verificate mai multe şcoli din cartiere şi din zona centrală a municipiului.


Ideea este de a nu se arunca laptele şi cornul, pentru că am primit sesizări că în şcolile din zona centrală foarte mulţi copii refuză să consume laptele şi cornul primit, pentru că părinţii îşi permit să le pună pachete cu mâncare. Vrem ca acest program să îşi atingă scopul, iar dacă rămân produse, să poată fi redistribuite în comunităţi de romi sau case de copii şi ar fi păcat să ajungă să fie folosite ca minge de fotbal", a spus Vuşcan.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj au descoperit, marţi, la Liceul "Zsigmond Janos" cornuri expirate, "care prezentau modificări organoleptice", depozitate în alte zone decât cele destinate cornurilor din consumul zilnic.


"Erau depozitate cornurile care au rămas neconsumate, ceea ce este nepermis, acestea trebuie distruse după ziua în care a expirat valabilitatea. A fost vorba cam despre 15 cornuri expirate, cele mai vechi din 26 februarie, dar şi din 1 martie. De asemenea, la o şcoală din Gheorgheni nu a fost afişat la vedere graficul de distribuire a laptelui şi cornului", a precizat prefectul judeţului Cluj.

El a menţionat că la Liceul "Mihai Eminescu" a găsit, personal, cornuri "cam tari pentru dinţii copiilor din clasa pregătitoare", existând semnale că nici gustul "nu ar fi extraordinar de atractiv pentru consum".


"Va trebui să facem demersuri la producătorul de cornuri să treacă şi data producţiei, nu numai termenul de valabilitate, pentru că nu ştim când a fost produs. Vom sugera şi îmbunătăţirea gustului, iar furnizorul poate lua în seamă acest amănunt. Se pot face schimbări fără costuri mari", a explicat Vuşcan.

Mai mulţi copii de la Liceul "Mihai Eminescu" au recunoscut că, uneori, cutiile de lapte şi cornurile sunt folosite de elevii din clasele mai mari pe post de mingi de fotbal.


"Cornurile sunt tari şi laptele nu este bun, este ca un iaurt, iar unii joacă fotbal cu cutiile de lapte şi cu cornurile", au spus ei. Controlul a fost făcut de Prefectura Cluj, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

CJPC Cluj va decide, joi, ce sancţiuni se vor da în urma deficienţelor constatate la unităţile de învăţământ.

În judeţul Cluj, programul "Laptele şi cornul" este desfăşurat în urma unui contract încheiat în 2010, pe trei ani, de Consiliul Judeţean Cluj cu SC Dorna SA, pentru lapte, şi Vel Pitar şi SC Roland, pentru corn, aceasta din urmă fiind înlocuită, la sfârşitul anului trecut de SC Succes Nic Com, după ce a intrat în faliment.

abonare newsletter