Actualitate

Apicultor: Nu reuşesc, de trei ani, să îmi înregistrez brandul „Miere de Transilvania”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/03/path.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Apicultorul Aron Stoica din Câmpeni (Alba) spune că încearcă de trei ani, cu insistenţă, să îşi înregistreze brandul „Miere de Transilvania”, cu sortimente de calitate premium, dar nu reuşeşte ca urmare „a unor jocuri de interese, din cauza cărora noi, românii, suntem împiedicaţi să intrăm pe piaţă cu produse cu identitate naţională”. </strong></p>

Cunoscutul producător din Ţara Moţilor a venit la Târgul „Pentru un viitor sănătos” de la Expo Transilvania cu sortimente din flori de salcâm, de tei, de pădure şi polifloră. Aron Stoica spune că recolta anului 2012 a fost cea mai slabă din ultimii 12 ani. „Este un semn rău: albinele nu se mai simt bine în natura pe care omul o distruge cu bună ştiinţă”, susţine Aron Stoica.


Zahărul trebuie înlocuit cu mierea

El spune că lumea ar trebui să renunţe definitiv la consumul de zahăr şi să îl înlocuiască cu mierea.

„Zahărul este responsabil de scăderea imunităţii organismului. Obezitatea este şi o consecinţă a consumului necontrolat de zahăr. În schimb, mierea este bogată în vitamine, minerale, aminoacizi şi antioxidanţi”, spune apicultorul.


Totodată, Aron Stoica atrage atenţia că efectele celor ce se întâmplă acum pe piaţa alimentară din România şi din alte părţi ale lumii se resimt sever în sănătatea populaţiei. Numărul cazurilor de cancer a crescut vertiginos în ultimii ani.

Importurile, o otravă

Noi, românii, importăm masiv hrană nesănătoasă şi să ne otrăvim, zi de zi, pe noi şi copiii noştri, cu produse alimentare tratate chimic, în fel şi chip. Noi, românii, suntem buni numai pentru plata de taxe şi impozite. Eu nu simt că Statul român este protectorul meu”, a declarat pentru Agerpres Aron Stoica.


El consideră că statul face, de 20 de ani, socoteli pe hârtie, în privinţa banilor care trebuie să fie luaţi de la populaţie, însă nu face „deloc socoteli” şi pentru economia naţională - industrie şi agricultură - care trebuie să fie reconstruită aproape din temelii, după ce a fost distrusă sistematic după 1989.

„Suntem pe primul loc din Europa la taxe şi impozite. Şi întreb: cât din ce plătim la Stat se întoarce în beneficiul populaţiei României? Nu avem străzi bune şi trotuare ca lumea în faţa casei, nici autostradă, nici cale ferată. Trenurile au ajuns să circule aproape goale. De ce, când transportul pe calea ferată este nepoluant ? Nu avem nici autorităţi care să îl respecte pe producător, cât de cât. Tot ce contează pentru Stat este câţi bani ar putea face producătorul, teoretic şi nu practic, şi câţi bani să i se ia sub formă de taxe”, spune apicultorul, adăugând că o construcţie începe întotdeauna de jos în sus, dar se dărâmă de sus în jos.


El se declară decepţionat că azi toată lumea este interesată să facă „doar politică şi să îmbrace orice în vorbe frumoase”, când, în realitate, situaţia ţării este critică şi România are nevoie de un proiect solid de reconstrucţie pe toate palierele - economic, educaţie şi sănătate.

Controlat la sânge

Referindu-se la albinele autohtone, Aron Stoica spune că este trist că ele nu sunt protejate de Stat prin lege. Pe de altă parte, este contrariat că lui i se controlează, insistent, produsele bio premium pe care le comercializează, în timp ce o tonă de carne de cal a fost aruncată de un producător sau de o firmă fără forme legale, pe malul Lacului Tarniţa din judeţul Cluj.


„Autorităţile ştiu, zi şi noapte, de Aron Stoica, producător de miere bio de calitate, şi habar nu au de sutele sau miile de cai cu anemie infecţioasă, care au fost sacrificaţi iar carnea distribuită pentru consumul populaţiei. Mi se pare o ficţiune că nimeni nu ştie nimic despre sacrificări ilegale şi că ne-am trezit cu carne de cal aruncată la Tarniţa”, susţine Aron Stoica, licenţiat al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Aron Soica a arătat că producătorii care fac lucruri de calitate, pentru o nutriţie într-adevăr sănătoasă a populaţiei, sunt din ce în ce mai puţini, pentru că azi contează cantitatea şi nu calitatea.

„Suntem tot mai puţini producătorii care respectăm şi natură şi pe semenii noştri. Noi, în Ţara Moţilor, am avut şansa să trăim într-o oază nepoluată. Mă întreb ce vor face acum ţăranii care vor fi obligaţi să plătească şi ce produc şi ce nu produc. Nu ştiu ce finanţist rupt total de realitate a putut calcula ce profit are un ţăran de la vaca pe care o creşte. Ţăranul îşi va plăti şi contribuţia la sănătate, când se ştie că la ora actuală un spital asigură, de cele mai multe ori, cazarea şi masa, precum o pensiune sau un hotel. Restul costă, inclusiv doctorii”, spune Aron Stoica

 

abonare newsletter