Actualitate

A fost lansat produsul menit să refacă osul uman

<p><strong>Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA au lansat joi un produs granular biocompatibil menit să refacă osul uman, care ar putea fi vândut pe piaţa din România la un preţ de 40 euro pe gram, faţă de circa 200 euro pe gram cât costă în prezent produse similare.

Potrivit acestora produsul medical va putea fi folosit cu succes în chirurgia dentară, având rol osteoconductiv, bioresorbabil şi destinat în special operaţiilor maxilofaciale şi implantologiei.

Prezentat sub forme de granule, acest produs permite dezvoltarea de os biologic în condiţii favorabile vindecării şi nu necesită o altă intervenţie chirurgicală pentru îndepărtare, fiind înlocuit treptat de osul nou format.

Directorul tehnic al Institutului, Elena Enescu, a spus, la conferinţa prilejuită de lansarea pe piaţă a produsului, că el se va comercializa sub denumirea de ''produs granular beta TCP'' şi se poate folosi la umplerea defectelor tip chist, înălţarea crestei alveolare, refacerea crestei alveolare postextracţiune.

''Produsul este contraindicat numai în cazul infecţiei zonei chirurgicale acute sau cronice sau în boli metabolice-hipercalcemia sau hiperfosfatemia. Regenerarea osului are loc cel mai bine când sângele se infiltrează în materialul de substituţie'', a precizat pentru AGERPRES Elena Enescu, care a adăugat că la proiect a lucrat o echipă compusă din cercetători ai colectivului de Ceramică din cadrul Departamentului Materiale Avansate din Institut.

Directorul general al ICPE-CA, prof.dr. Wilhelm Kappel, a afirmat că produsul nu necesită condiţii speciale de depozitare şi poate fi păstrat fără probleme la temperatura camerei.

''Produsul este în cercetare din 2009 şi a fost utilizat în două cabinete medicale. La nivel mondial mai există produse similare, dar sunt mult mai scumpe. Dorinţa noastră a fost să realizăm un produs românesc la fel de bun, dar mai ieftin. Produsul se poate vinde din acest moment cabinetelor medicale interesate şi se va livra în sticle de 0,5 grame sau un gram, preţul urmând să fie negociat şi în funcţie de cantitatea dorită. Brevetul de invenţie pentru acest medicament urmează să fie obţinut în următoarele luni, dar există certificarea pentru utilizarea în chirurgia dentară şi maxilofacială. ICPE-CA urmăreşte obţinerea de brevet şi pentru alte utilizări ale produsului, în special pentru chirurgia ortopedică'', a completat Kappel.

Un alt proiect la care lucrează specialiştii de la ICPE-CA este producerea unui cablu electric inteligent care va putea topi gheaţa de pe cablurile electrice.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter