Actualitate

Benedict al XVI-lea va avea titlul de “Papă emerit” sau “Pontif Roman emerit”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/26/papa.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Papa Benedict va continua să se numească Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea - după încheierea pontificatului său - şi va avea titlul de 'Papa emerito' (Papă emerit) sau 'Romano Pontefice emerito' (Pontif Roman emerit), a informat marţi purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, transmit AFP, AP şi EFE.

După ce nu va mai fi papă, Benedict al XVI-lea va purta o sutană albă simplă, diferită de cea a suveranilor pontifi, a precizat Lombardi.

Benedict al XVI-lea, care a anunţat la începutul lui februarie că se retrage, va părăsi oficial fotoliul papal joi, fără o ceremonie specială, dar după ce îi va saluta pe cardinalii prezenţi la Roma în cursul dimineţii. După amiaza, la ora 16.00 GMT, el se va deplasa cu elicopterul la Castel Gandolfo, la 25 km sud de Roma, reşedinţa de vară a papilor, unde va sta două luni.

Decanul Colegiului cardinalilor, Angelo Sondao, le va trimite invitaţii cardinalilor pentru 'Congregaţiile' care precedă Conclavul începând din vinerea de după retragere. Congregaţiile vor începe cel mai devreme de luni, a menţionat Federico Lombardi.

Părintele Lombardi a mai spus că 'Sfântul Părinte se pregăteşte în rugăciune pentru ultima sa audienţă generală de miercuri' şi triază documentele din apartamentul pe care îl va părăsi.

'Trebuie să separe documentele care privesc administraţia Bisericii şi funcţiile sale din trecut /de prefect al Congregaţiei pentru doctrina credinţei/, care vor merge la arhivă, de notele cu caracter personal, pe care le va lua la noua reşedinţă', a explicat purtătorul de cuvânt.

Secretarul său particular, monseniorul George Gänswein, îi transmite mesajele primite din lumea întreagă, între care de la numeroşi şefi de stat, şi îi ajută să le răspundă, a mai spus acesta.

Pentru ultima audienţă a Papei Benedict al XVI-lea din Piaţa Sf. Petru au fost rezervate 50.000 de bilete, fără a lua în calcul zecile de mii de persoane care o vor urmări fără bilet de pe margini şi de pe Via della Conciliazione, bulevardul care duce la Vatican.

Ultimele Stiri
abonare newsletter