Actualitate

VEZI ce DRUM nu are urmă de ASFALT după PATRU ANI de la începerea lucrărilor

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/26/drum neasfatat 1.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Constructorul drumului Răchiţele- Ic Ponor a obţinut astăzi o nouă amânare a termenului de finalizare a lucrărilor, deşi după patru ani de la începerea lor, drumul turistic nu a văzut niciun petec de asfalt. Consilierii judeţeni au aprobat marţi, în şedinţă, cererea de amânare care prevede un nou termen de finalizare a lucrărilor, august 2013. </strong></p>

Drumul are o lungime de 20 de kilometri iar lucrările de reabilitare sunt finanţate din fonduri europene. Drumul Răchiţele - IC Ponor ar fi trebuit, iniţial, să fie finalizat în 2011, constructorul obţinând o amânare pentru primăvara lui 2013. Acum, constructorul a cerut Consiliului Judeţean Cluj o nouă amânare, şoseaua urmând să fie terminată abia în toamna acestui an.

„Am cerut o completare cu fazele de lucrări să vedem exact cum se vor desfăşura acestea şi proiectul va fi repus pe ordinea de zi a unei şedinţe ulterioare de Consiliu Judeţean. Am făcut o scrisoare oficială către cei care construiesc acolo, firma MBS, să ne dea un grafic al lucrărilor să vedem dacă şansele de a le finaliza sunt certe. Nu există pericolul de a se majora costul lucrărilor, la ora actuală sunt în derulare licitaţiile pentru cele două poduri de acolo, licitaţia a fost efectuată dar este perioada de contestaţii, dar practic în zilele următoare vom anunţa şi câştigătorul. Cele două lucrări trebuie să coabiteze, lucrarea de asfaltare şi lucrarea de construire a podurilor pentru că sunt doi constructori diferiţi. Ei s-au angajat să finalizeze lucrările în luna august. Singura chestie care poate interveni este, eventual cu câteva zile, o posibilă amânare a licitaţiei pentru poduri, dar nu cred să fie probleme. Nu există întârzieri vizavi de ultima hotărâre de Consiliu Judeţean care au dat o amânare de 217 zile în august anul trecut”, a precizat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.


Potrivit hotărârii de Consiliu Judeţean, „s-a aprobat prelungirea duratei de execuţie a acordului contractual încheiat între judeţul Cluj şi Asocierea dintre S.C. MBS GROUP S.R.L., S.C. Alfa Rom S.R.L. şi Nemzetkozi Betonut Kft, pentru realizarea  proiectului -  „Modernizarea infrastructurii de acces în Zona Turistică Răchiţele - Prislop – Ic Ponor”, dar nu mai mult de 45 de zile de la data finalizării lucrărilor de execuţie a celor nouă poduri noi, din cadrul obiectivului”.
În vara anului 2012 constructorul româno-maghiar a cerut amânarea termenului de execuţie cu încă nouă luni, pe motiv că au existat unele greşeli de proiectare, iar proiectul a trebuit refăcut.

„Termenul de 217 zile e perfect realizabil, vom termina lucrările fără nicio problemă. Din cauza unor greşeli de proiectare s-a refăcut proiectul anul trecut, ceea ce a dus şi la schimbarea soluţiilor pentru poduri. Podurile erau, iniţial, pe reabilitare, acuma s-a hotărât că podurile trebuie înlocuite. La proiectare au fost anumite minusuri, existau zone în care traseul devia în mijlocul pădurii. Sunt şi alte probleme care au necesitat amânare, cum ar fi lucrările de canalizare care se fac în Răchiţele",  declara la acea dată Horaţiu Marchiş, şef de şantier.


Lucrările de modernizare a acestui drum au început încă din 2008 şi urmau să se finalizeze în 18 luni. Valoarea contractului de execuţie se ridică la 45 de milione de lei, din care s-au achitat, până în prezent, 33,5 milioane de lei. Obiectivul proiectului este conectarea zonei turistice Răchiţele - Prislop - Ic Ponor la circuitul turistic naţional şi valorificarea potenţialului turistic al zonei.

abonare newsletter