Actualitate

În RĂZBOI cu PRIMĂRIA din cauza noului regulament al CIMITIRELOR

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/26/cimitir.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Oamenii sunt deranjaţi că nu s-a ţinut cont de propunerile lor şi spun că li se cer prea multe acte şi prea mulţi bani. Primăria spune că au fost luate în considerare toate sugestiile. </strong></p>

Clujenii reclamă faptul că nu s-a ţinut cont deloc de propunerilor lor la dezbaterile publice, iar consilierii locali au votat regulamentul după bunul plac. Adriana, reprezentanta unui grup de clujeni subliniază că au fost prezenţi la toate şedinţele de Consiliu Local şi şi-au exprimat punctul de vedere atât verbal cât şi în scris, dar nu au fost luaţi în seamă.


Prea multe şi prea scumpe actele necesare pentru o groapă

Adriana afirmă că potrivit noului regulament se cer foarte multe acte şi avize pentru un mormânt nou: „autorizaţie de construcţie ca şi pentru construirea unei case. Doar acte, acte şi iarăşi acte degeaba”. Reclamanţii spun că o autorizaţie ar costa în jur de 1.500 lei „pentru că trebuie autorizaţie ca şi pentru o casă. Avizul este un protocol de 1.200 lei plătit la administraţia cimitirului de la care nu beneficiezi de absolut nimic”.

Vor să pună bancă în faţa mormântului, dar nu e voie

În plus, titularul dreptului de concesiune nu are voie să amplaseze la locurile de veci mobilier urban (bănci, garduri, lanţuri, bare de protecţie, etc). „Sunt oameni în vârstă, bolnavi care ar vrea să stea un pic după drumul făcut până la locul de veci. Garduri, lanţuri, bare de protecţie nu este voie să amplasezi, dar câinii şi găinile de la casele vecine ale cimitirului au voie să stea pe mormânt?”, se întreabă Adriana. Clujenii sunt deranjaţi şi de faptul că ar putea fi amendaţi dacă merg cu animalul de companie în cimitir deoarece regulamentul prevede că accesul în cimitire al persoanelor însoţite de câini sau alte animale domestice este sancţionat cu amendă între 300 şi 600 lei.


Paza cimitirului trebuie să verifice identitatea muncitorilor

Adriana spune că potrivit noului regulament, personalul de pază are obligaţia să verifice zilnic identitatea celor care execută lucrări de construcţii funerare plus identitatea şoferului care transportă materialele de construcţii. „Administraţia cimitirului şi paza nu sunt ITM ca să verifice personalul unei firme şi nici poliţia rutieră ca să verifice datele conducătorului auto”, spun oamenii nemulţumiţi de regulamentul cimitirelor.

Materialele de construcţii vor fi transportate pe rând

Reprzentanţii firmelor de construcţii funerare sunt deranjaţi de faptul că „materialele necesare pentru construcţie vor fi aduse la locul de executare pe măsura nevoilor. Este interzisă depozitarea în cimitir a oricăror materiale de construcţie, stingerea varului, cioplirea pietrelor, a lemnelor, prepararea betonului, precum şi efectuarea oricăror lucrări pregătitoare”. Aceştia spun că betonul nu îl poţi prepara în cimitir, iar o cifă are minim 9 tone. „Depozitarea  materialelor este interzisă. Atunci unde este acel spaţiu despre care scrie în articolul 3 (terenuri destinate pentru constructorii de morminte şi monumente funerare)? Transportul cu autovehicule de tonaj mai mare de 3,5 tone nu este permis, betonul nu ai voie să îl faci in cimitir, iar o cifă de beton are cel puţin 9 tone. Atunci cum faci betonul? Îl aduci de la câţiva kilometri cu camioneta? Betonul preparat şi ţinut câteva zeci de minute nu mai face priză corectă într-o lucrare”, spun reprezentanţii firmelor.


Primăria spune că s-a ţinut cont de toate propunerile

Chiar dacă oamenii spun că au fost la dezbaterile publice şi au trimis propunerile chiar în scris mai multor consilieri locali fără să se ţină cont de ele, reprezentanţii Primăriei afirmă că s-au luat în considerare toate propunerile cetăţenilor participanţi la dezbateri. „La întocmirea regulamentului s-a ţinut cont de toate sugestiile”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

 



 

Citeşte şi:


A fost APROBAT noul REGULAMENT de funcţionare al CIMITIRELOR din Cluj

Regulamentul cimitirelor a căzut la vot

Noul regulament al cimitirelor nu a fost aprobat de consilierii locali. Nu s-a întrunit numărul de voturi

Dezbatere despre cimitire, în note vesele, cu iz electoral

 


Ultimele Stiri
abonare newsletter