Actualitate

PLÂNGERI PENALE şi SANCŢIUNI pentru arborii tăiaţi ilegal de la Ciucea

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/25/03-ciucea.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj-Napoca au recunoscut faptul că la Ciucea se desfăşoară mai multe anchete penale după ce mai mulţi arbori au fost tăiaţi ilegal. Mai mult, a fost sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin pentru identificarea şi tragerea la răspundere a autorilor. </strong></p>

 


Declaraţiile inspectorilor ITRSV Cluj-Napoca sunt în contradicţie cu declaraţiile şefului Direcţiei Silvice Cluj, Viorel Mariş, care declara că la Ciucea nu există nicio anchetă în desfăşurare în problema tăierilor ilegale.

„Reprezentanţii Ocolului Silvic Huedin au inventariat un număr de 409 cioate provenite din arbori tăiaţi ilegal, cu un volum de 98,618 mc şi o valoare a pagubei de 24596,43 lei cu TV. Aceştia au întocmit un număr de opt procese verbale de constatare a infracţiunii silvice care au fost transmise Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin. Totodată, reprezentanţii Ocolului Silvic Huedin au întocmit un număr de 33 procese verbale de constatare a contravenţiei silvice pentru tăieri ilegale de arbori din Ciucea”, a precizat inspectorul şef al ITRSV, Istrate Steţco.


Arborii tăiaţi stau lângă Primăria din Ciucea

În plus, inspectorii ITRSV au identificat, în vecinătatea proprietăţii Primăriei comunei Ciucea, un număr de 139 de cioate provenite din arbori tăiaţi ilegal specia anin. „În vecinătatea proprietăţii Primăriei comunei Ciucea, într-o proprietate privată delegatul ITRSV Cluj-Napoca a identificat un număr de 139 de cioate provenite din arbori tăiaţi ilegal specia anin, care au fost inventariate, rezultând un volum tăiat ilegal de 23,706 mc cu o valoare a pagubei de 2616,91 lei care se mai adaugă şi TVA-ul în sumă de 628,06 lei, iar suma totală este de 3244,97 lei. Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj-Napoca a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, pentru ca prin cercetări specifice să fie identificaţi autorii tăierilor ilegale de arbori pentru sancţionare”, a mai precizat Steţco.

Viorel Mariş, şeful Direcţiei Silvice Cluj, a precizat pentru Monitorul de Cluj că oamenii din comună au fost cei care au solicitat să se taie pomii din zona respectivă şi că fondul respectiv nu ţine de Direcţia Silvică Cluj, ci este păşunea comunei.


„Este o problemă veche acolo, oamenii au vrut să se taie pomii ăia, poate există unul sau doi localnici nemulţumiţi, dar ei au vrut ca acea zonă să fie curăţată. Nu ştiu de nicio anchetă în desfăşurare la Ciucea, nu e un fond care să aparţină de noi, e păşunea comunei”, a precizat Mariş.

Localnicii aruncă vina pe primar

Mai mulţi localnici din comuna Ciucea, judeţul Cluj acuză primarul şi viceprimarul că au tăiat peste 200 de copaci cu ajutorul unor oameni din comună pe care i-au şantajat. Mai mult, copacii doborâţi au fost lăsaţi la intrarea în localitate, chiar la marginea drumului european E60.


„În ianuarie 2013 primarul comunei, Radu Abrudan, împreună cu viceprimarul Petru Matiş s-au hotărât să-şi facă rost de ceva bani de buzunar. Cea mai bună metodă şi la îndemână au fost să taie din pădurea comunei, patrimoniu local. Îi adună pe oamenii din sat care primesc ajutor social, care sunt obligaţi să muncească pentru comună, le zice că e munca pentru ajutorul social, şi împreună cu alţi acoliţi şi-au luat topoarele, drujbele şi tractorul şi au dat iama în pădurea de lângă comună şi au dat jos într-o zi 200 de copaci. Foarte harnici, având în vedere că erau 15 oameni acolo sub conducerea viceprimarului şi a gardianului public care coordonau. Nesimţire şi tupeu maxim, au tăiat dintr-o zonă de protecţie, chiar la margimea drumului naţional, în zona castelului Octavian Goga, fără niciun fel de aprobări”, ne-a declarat un localnic din Ciucea.

Cum se apără primarul

Potrivit primarului Radu Abrudan, în anul 2007-2008 Consiliul Local Ciucea a depus o cerere pe suprafaţa respectivă pentru a primi subvenţie de la APIA, “o suprafaţă destul de importantă de păşuni comunale”.


“În urma controlului pe care l-a avut Primăria Ciucea s-a constatat că anumite suprafeţe erau acoperite cu arbori care nu corespund cerinţelor APIA, drept urmare nu s-a mai primit subvenţie. Am primit o notificare în acest sens cu faptul că trebuie restituit o sumă de 76.000 de lei, sumă care a fost primită înainte de a se efectua controlul respectiv. Ajungând în funcţia de primar şi fiind pus în faţa faptului împlinit că trebuie să restitui suma respectivă am căutat soluţii. Soluţia legală este cea de a introduce din nou anumite suprafeţe de teren pentru a primii subvenţie şi a stinge creanţele pe care le avem cu acestea. Menţionez că suprafaţa la care se face referire cu privire la tăierea ilegală era prinsă în cererea depusă la APIA şi datorită faptului că avea arbori pe ea suntem obligaţi să restituim suma respectivă. Am încercat cu oamenii din localitate să curăţăm suprafaţa respectivă pentru a putea fi introdus întreg bloc fizic respectiv, neştiind şi fără să ni se aducă la cunoştinţă că, în urma amenajamentului silvic care s-a făcut de către o firmă din Timişoara, s-a introdus din păşunea comunală nici măcar păşune împădurită, o suprafaţă de 1.3 hectare fără a avea acceptul Consiliului Local Ciucea şi nerespectând contractul care îl avea Consiliul Local cu APIA prin care se obliga ca în decurs de 5 ani să nu schimbe categoria de folosinţă a terenului respectiv şi nu numai. Îi voi acţiona în judecată pe cei care au făcut aceste lucruri ilegale. Din întreaga suprafaţă din parcela respectivă care s-a introdus în fondul forestier s-a tăiat o subparcelă de 0,7 hectare de anin şi cunoscătorii ştiu ce valoare are lemnul respectiv, întreaga cantitate rezultată se pare că ar putea fi comercializată la fabuloasa suma de 3.000 de lei”, a precizat Abrudan.

 


 

Citeşte şi:

Primarul din Ciucea dă EXPLICAŢII în legătură cu TĂIERILE incontrolabile de COPACI din comună

La Ciucea şi CODRU se FURĂ "ca-n codru"

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter