Actualitate

Oficialii europeni NU ALOCĂ 18 milioane de euro pentru DEVIEREA Someşului

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/22/10.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa, Dănuţ Canta, declara joi că a obţinut o finanţare în valoare de 18 milioane de euro pentru lucrările de deviere a Someşului Mic în zona aeroportului. Potrivit propriilor declaraţii, fondurile erau nerambursabile şi asigurau finanţarea în proporţie de 52,6% a lucrărilor. </strong></p>

La o zi după aceste declaraţii, directorul ABA Someş-Tisa a revenit cu un comunicat de presă în care precizează că “pentru proiectul privind devierea râului Someş se vor găsi alte surse de finanţare, dacă va fi posibil”, după ce oficialii europeni au precizat că banii vor merge pentru proiecte împotriva inundaţiilor şi nicidecum pentru devierea Someşului.


“În ceea ce priveşte finanţarea acestui proiect de la bugetul de stat sau din alte surse legal constituite,  prezentată în conferinţa de presă din data de 21.02.2013,  directorul ABA Someş-Tisa a precizat paşii ce urmează a fi făcuţi pentru obţinerea fondurilor necesare pentru execuţia proiectului. Sursele de finanţare menţionate au fost bugetul de stat, iar pentru amenajarea râului Someşul Mic în zonele amonte şi aval aeroport, a afluenţilor: Văile Becaş, Murători şi Zăpodie, care fac parte din acest proiect, a precizat că proiectul a fost transmis spre analiză firmei de consultanţă UE Jaspers. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii firmei de consultanţă UE Jaspers au avut loc analize preliminare pentru  o posibilă  finanţare a unei porţiuni de proiect, aferent doar pentru municipiul Cluj-Napoca, proiect care are ca obiectiv protecţia împotriva inundaţiilor şi reducerea eroziunii malurilor, cu efecte benefice în planul protejării populaţiei şi a bunurilor materiale din calea consecinţelor devastatoare ale calamităţilor naturale. Pentru faza a II–a  a proiectului  privind devierea râului Someş se vor găsi alte surse de finanţare, dacă va fi posibil. Ne cerem scuze consultantului UE Jaspers pentru erorile apărute în informarea publică, acestea datorându-se unei inabilităţi în comunicare pe care ne-o asumăm”, se arată într-un comunicat de presă al ABA Someş-Tisa.


Citeşte şi:


Începe DEVIEREA Someşului Mic în ZONA AEROPORTULUI! Vezi cât vor costa lucrările


Ultimele Stiri
abonare newsletter