Actualitate

Cel puţin 14 morţi şi peste 100 de răniţi în urma unor atentate în India

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/22/200191-hyderabad-bomb.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cel puţin 14 persoane au fost ucise şi aproximativ alte 100 rănite, joi, în India, în exploziile simultane ale unor bombe la periferia Hyderabad (sud), potrivit unui bilanţ anunţat vineri de poliţie, care califică acest incident drept un "atac terorist".

Aceste atentate au loc la puţin timp după execuţia, la 7 februarie, a unui musulman separatist din Cashmir, condamnat la moarte pentru participarea sa la atacul islamist împotriva Parlamentului din New Delhi din decembrie 2001, care a declanşat un conflict cu Pakistanul. India era în alertă de două săptămâni.


"Numărul total al morţilor este 14, numărul răniţilor este 119. Şase sunt în stare critică", a declarat vineri ministrul de Interne indian Sushil Kumar Shinde în timpul unei conferinţe de presă în metropola meridională.

N. Rao, un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei din Hyderabad, a confirmat bilanţul de 14 morţi şi a estimat numărul răniţilor la 80.


Poliţia a avasat joi numărul de 20 de morţi şi circa 50 de răniţi.

Cel puţin două bombe au explodat, zguduind un cartier comercial cu majoritate hindusă de la periferia Hyderabad, unde locuieşte o importantă minoritate musulmană şi unde se află companii informatice şi tehnologii ale informaţiilor. Experţii încercau să dezamorseze alte trei dispozitive.


"Este vorba fără nicio îndoială de un atac terorist", a declarat joi pentru AFP un oficial din cadrul poliţiei din Hyderabad, Shiv Kumar.

Premierul Manmohan Singh a denunţat un "act laş" şi a cerut pedepsirea autorilor. Ultimul atentat din India a provocat moartea a 13 persoane în septembrie 2011, când o bombă a explodat în faţa unui tribunal din New Delhi.


"Au fost trei explozii de bombă la Dilsukh Nagar (banlieue de Hyderabad)", a declarat Amit Garg, un poliţist prezent la faţa locului, în zone foarte frecventate, între care un bar-restaurant.

Ministrul de Interne Kumar Shinde nu a confirmat decât două explozii.


"Cele două bombe au fost amplasate sub două biciclete diferite şi la distanţă de aproximativ 100-150 de metri una de cealaltă", a declarat el joi de la New Delhi.

Autorităţile indiene au primit "elemente din partea serviciilor de informaţii privind posibilitatea unor atacuri, iar această informaţie a fost paratajată cu alte state", a precizat el.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter