Actualitate

Pepenarii NU VOR MAI AVEA VOIE să îşi vândă marfa pe trotuarele din oraş

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/21/02-pepeni rp 4.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii locali au hotărât, în şedinţa de Consiliu Local de joi, interzicerea comercializării pepenilor pe domeniul public. Astfel, din 2014, pepenarii un vor mai avea voie să îşi vândă marfa pe spaţiile publice din oraş. </strong></p>

„Ţinând cont de faptul că în 2015 vom fi Capitală Europeană a Tineretului, nu ştiu în ce măsură turiştii vor înţelege acele corturi şi nici wc-urile acelea relativ ecologice. Propun scoaterea de pe domeniul public al pepenilor, să nu mai acordăm autorizaţie niciunui comerciant să-şi vândă marfa pe domeniul public”, a precizat consilierul local PDL, Radu Moisin.


La rândul său, primarul Emil Boc a considerat propunerea lui Radu Moisin ca fiind pozitivă şi potrivită şi a propus ca din 2014 să nu se mai permită comercianţilor să-şi expună marfa pe spaţii publice. „Le vom da voie să-şi vândă marfa în pieţe publice sau pe domenii private”, a adăugat Boc.

De asemenea, tot în sedinţa de joi, consilierii au aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre care prevede plata sumei de 10.000 de lei din bugetul local către Tudorel Stancu, un pepenar din Dăbuleni.


În 2009, angajaţii Primăriei  i-au confiscat acestuia un camion cu aproximativ 8 tone de pepeni. După trei ani de procese, Stancu a obţinut în instanţă despăgubiri de peste 10.000 de lei adică: 5.580 de lei contravaloarea pepenilor, 2.935 cheltuieli de judecată şi 1.640 cheltuieli de executare şi 12,03 lei taxa de timbru.

În anul 2010 Tudorel Stancu a dovedit în instaţă că pepenii i-au fost confiscaţi ilegal şi că trebuie să primească valoarea acestora plus cheltuieli de judecată. După mai multe expertize s-a ajuns la concluzia că pepenii confiscaţi valorau 30.000 de lei. Abia în 2011, Primăria a decis să plătească, însă i-a virat acestuia contravaloarea pepenilor calculată la suma de 0,49 de lei kilogramul, suma cu care a reuşit instituţia să valorifice pepenii confiscaţi.


Pepenarul a demonstrat în instanţă că preţul penenilor era circa 3,7 lei în momentul confiscării, deci în total are de primit circa 30.000 de lei de la Primărie, plus cheltuieli de judecată şi de executare. Întrucât Primăria a plătit doar o parte din bani, de bună voie sau cu ajutorul executorului judecătoresc, insituţia mai trebuie să achite circa 10.000 de lei.

abonare newsletter