Actualitate

Operaţia de extirpare a unei tumori gigant s-a încheiat. Pacientul este stabil

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/21/spital.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Operaţia de extirpare a unei tumori gigant abdominale efectuată, joi, de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, s-a încheiat după circa opt ore, fiind scoase organele pelviene unui pacient de 58 de ani, acesta fiind stabil.</strong></p>

Şeful ICUTR Cluj, Mihai Lucan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că pacientului i s-a practicat o „pelvectomie totală” şi i s-au scos toate organele din pelvis – vezica urinară, prostata, ureterele terminale, rectul, iar o parte din vase au fost rezecate şi reconstruite.

„Operaţia extirpativă şi de reconstrucţie urinară s-a terminat. Pacientului i s-a practicat o pelvectomie totală şi i s-au scos toate organele din pelvis – vezica urinară, prostata, ureterele terminale, rectul, iar o parte din vase au fost rezecate şi reconstruite, cu păstrarea conexiunilor vasculare şi nervoase care merg spre membrele inferioare. Concomitent, s-au scos două treimi din osul sacru, împreună cu tumora care-l invada, şi s-a practicat şi derivaţia urinară. S-a scos tot ceea ce era rău. Pacientul este stabil şi operaţia a decurs din punct de vedere medical în parametri de care avea nevoie pentru ca pacientul să treacă peste acest hop şi să se recupereze. Echipa care se ocupă de reconstrucţie încearcă să îi redea omului aparenţa anatomică iniţială”, a explicat Mihai Lucan, citat de Mediafax.


Acesta a subliniat că, după intervenţia chirurgicală, pentru pacient va urma o perioadă grea, fiind nevoie de o monitorizare atentă a tuturor funcţiilor vitale şi de o perioadă de recuperare.

„Este vorba despre aşezarea pacientului în pat, pentru că a fost operat şi pe partea anterioară şi pe cea posterioară şi trebuie să îi găsim nişte aparate de susţinere, astfel încât evoluţia post-operatorie să nu fie foarte dificilă. Pacientul nu poate sta nici pe spate, nici pe burtă, poate sta doar într-o parte, cu diverse suspensii care să îl ajute să se recupereze. Vom vedea, ulterior, ce mai trebuie făcut pentru prelungirea speranţei de viaţă a pacientului”, a menţionat şeful ICUTR Cluj.


Mihai Lucan a menţionat că în ceea ce priveşte calitatea vieţii pacientului operat, aceasta va presupune „un efort destul de mare de adaptare, având în vedere că niciunul dintre actele fiziologice nu mai este păstrat”.

„Noi avem o experienţă destul de mare cu derivaţiile urinare şi ale tranzitului digestiv, iar pacienţii se adaptează şi pot supravieţui în contextul familial chiar destul de bine”, a mai menţionat Lucan.


Operaţia a durat circa opt ore

Florin Vâsculescu, pacientul care a fost operat, a declarat înainte de operaţie că a aflat în urmă cu doi ani că suferă de cancer colorectal şi s-a operat în Italia, dar boala a recidivat. "Umblu de doi ani de zile şi nu a vrut nimeni să mă opereze, foarte mulţi mi-au spus că nu se bagă în asemenea operaţii dificile. Este ultima mea şansă de supravieţuire", a spus bărbatul.

Din echipa de specialişti care au efectuat operaţia au făcut parte şi medici de patologie digestivă şi de chirurgie plastică.



Citeşte şi:


O TUMORĂ GIGANT va fi extirpată unui bărbat de 58 de ani. Operaţia va dura ZECE ore


Ultimele Stiri
abonare newsletter