Actualitate

BORHANCI sau LOMB, două posibile LOCAŢII pentru noul CIMITIR al oraşului

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/21/cimitir_11.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Autorităţile locale au două propuneri pentru amenajarea unui nou cimitir în Cluj-Napoca: Borhanci şi Lomb.

În primul caz este vorba despre un teren de aproximativ 15 – 20 de hectare, iar a doua locaţie, cea din Lomb a fost propusă de proiectanţii noului Plan Urbanistic General şi are o suprafaţă de 19,9 hectare. Primarul Emil Boc a declarat că terenul din Lomb aparţine în mare parte Bisericii Romano-Catolice cu care s-ar putea intra într-un parteneriat pentru amenajarea cimitirului.


Propunerile, supuse dezbaterii publice

Săptămâna viitoare va fi organizată o dezbatere publică pentru stabilirea celei mai potrivite locaţii pentru noul cimitir al municipiului. În luna martie, imediat după dezbaterea publică va fi luată o decizie cu privire la noul teren pentru cimitir. „Soluţia care se va degaja din analizarea avantajelor şi dezavantajelor pentru fiecare zonă în parte va intra în lucru anul acesta”, a precizat Emil Boc.

Cimitirul trebuie să aibă cel puţin 20 de hectare

Potrivit conducerii Primăriei, lucrările pentru pregătirea infrastructurii viitorului cimitir vor începe anul acesta. Vor fi amenajate căi de acces, vor fi aranjate spaţii decente pentru morminte, spaţiu verde prin plantarea de arbori, vor fi create alei.


Boc a subliniat că noul cimitir trebuie să aibă o suprafaţă de cel puţin 20 de hectare, asemănătoare cu a Cimitirului Central care ocupă 25 de hectare şi a cimitirului din Mănăştur care se întinde pe 16 hectare. „Vom găsi o locaţie pentru un cimitir pentru următorii 50 de ani, deci avem nevoie de o suprafaţă de cel puţin 20 de hectare”, a spus primarul.

Boc nu doreşte crematoriu

Emil Boc a renunţat la ideea realizării unui crematoriu, precizând că nu este deloc adeptul creării unui crematoriu. Vă reamintim că anul trecut, Primăria Cluj-Napoca s-a asociat cu o firmă privată pentru a realiza un crematoriu uman în cartierul Mănăştur, însă după protestele şi memoriile cetăţenilor, acest demers a fost oprit.


Reprezentanţii autorităţilor locale au precizat anul trecut că în municipiu există o problemă cu locurile de veci şi dacă nu se va rezolva în curând această situaţie, există riscul ca în cel puţin doi ani să nu mai existe locuri nici măcar în cimitirul de pe Valea Chintăului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter