Actualitate

La Ciucea şi CODRU se FURĂ „ca-n codru"

Mai mulţi localnici din comuna Ciucea, judeţul Cluj acuză primarul şi viceprimarul că au tăiat peste 200 de copaci cu ajutorul unor oameni din comună pe care i-au şantajat.

Mai mult, copacii doborâţi au fost lăsaţi la intrarea în localitate, chiar la marginea drumului european E60. În replică, primarul comunei Ciucea, Radu Abrudan, a precizat pentru Monitorul de Cluj că el a organizat o acţiune de curăţare a zonei pentru că pomii respectivi erau fără valoare.

„În ianuarie 2013 primarul comunei, Radu Abrudan, împreună cu viceprimarul Petru Matiş s-au hotărât să-şi facă rost de ceva bani de buzunar. Cea mai bună metodă şi la îndemână au fost să taie din pădurea comunei, patrimoniu local. Îi adună pe oamenii din sat care primesc ajutor social, care sunt obligaţi să muncească pentru comună, le zice că e munca pentru ajutorul social, şi împreună cu alţi acoliţi şi-au luat topoarele, drujbele şi tractorul şi au dat iama în pădurea de lângă comună şi au dat jos într-o zi 200 de copaci. Foarte harnici, având în vedere că erau 15 oameni acolo sub conducerea viceprimarului şi a gardianului public care coordonau. Nesimţire şi tupeu maxim, au tăiat dintr-o zonă de protecţie, chiar la margimea drumului naţional, în zona castelului Octavian Goga, fără niciun fel de aprobări”, ne-a declarat un localnic din Ciucea.

Acesta mai povesteşte că la început nu s-a sesizat nicio autoritate, dar după ce mai mulţi localnici s-au arătat nemulţumiţi şi indiganţi, reprezentanţii Ocoloului Silvic Cluj şi-au făcut apariţia în sat.

“Cei de la Ocolul Silvic au venit, i-au prins pe oameni în timp ce tăiau la metru lemnele şi de aici au început negocierile pentru spălarea faptelor penale înfăptuite. Cum credeţi că s-au gândit să scape de acuzaţiile grave cu care erau strânşi cu uşa? Cu intimidări sau promisiuni şi profitând că unii oameni nu ştiu carte, obligă sau şantajează aproape 100 de oameni din sat şi nu numai să semneze hârtii prin care declară că au tăiat fiecare câte o mică parte din copaci. Cam doi copaci şi un pic fiecare. Tocmai ca să se împartă valoarea la mulţi şi primarul şi viceprimarul să scape de procese şi amenzi. Copacii doborâţi sunt şi acum la intrarea în localitate, doborâţi la drumul naţional, până se fac apele să scape”, a mai povestit bărbatul.

Primarul din Ciucea: "Erau pomi fără valoare"

Potrivit primarului Radu Abrudan, acel teren despre care vorbesc localnicii a fost de fapt o păşune împădurită, terenul fiind băgat la APIA de fostul primar pentru amenajament silvic, ilegal.

„Acolo este de fapt o păşune, între timp, venind Revoluţia şi crescând traficul în localitatea noastră Poliţia nu le-a mai dat voie oamenilor să folosească zona pentru păşunat. Fără lucrări de întreţinere în acea zonă au început să crească arbori. Terenul a fost băgat la APIA de fostul primar pentru amenajament silvic, adică toate suprafeţele împădurite să facă productivitate. Cei care au făcut amenajamentul au cuprins şi acea suprafaţă fără a avea acordul Consiliului Local Ciucea, fiind ilegal. Noi acuma trebuie să dăm înapoi peste 700 milioane de lei, bani care s-au primit de la APIA pentru împădurire. Noi am organizat acolo o acţiune de curăţire pentru că erau pomi fără valoare, anin, lemn care nu este de valoare. Voi da în judecată firma care a făcut amenajarea fără acceptul Consiliului Local Ciucea”, a declarat Abrudan.

Primarul comunei Ciucea a mai precizat că păşunea respectivă are o suprafaţă totală de 6 hectare, dar numai de pe o porţiune de 0,5 hectare s-au tăiat copacii.

„Vrem să aducem investitori în zonă, nu pot lăsa să se împădurească cu anini. Au venit cei de la Ocolul Silvic Cluj, s-au întocmit procese verbale, ne asumăm fapta, e o anchetă care se desfăşoară. Eu o să mă îndrept împotriva celor care au comis ilegalitatea. Nu vreau să arăt cu degetul spre fostul primar, dar el a primit subvenţii de la APIA pentru amenajament silvic care s-a făcut ilegal”, a mai precizat Abrudan.

La rândul său, Viorel Mariş, şeful Direcţiei Silvice Cluj, a precizat pentru Monitorul de Cluj că oamenii din comună au fost cei care au solicitat să se taie pomii din zona respectivă şi că fondul respectiv nu ţine de Direcţia Silvică Cluj, ci este păşunea comunei.


„Este o problemă veche acolo, oamenii au vrut să se taie pomii ăia, poate există unul sau doi localnici nemulţumiţi, dar ei au vrut ca acea zonă să fie curăţată. Nu ştiu de nicio anchetă în desfăşurare la Ciucea, nu e un fond care să aparţină de noi, e păşunea comunei”, a precizat Mariş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter