Actualitate

Poşta desfiinţează oficii poştale, iar angajaţii riscă să ajungă pe drumuri

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/20/posta-romana-2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproximativ 90 de angajaţi ai Poştei Române Cluj ar putea să rămână în curând fără un loc de muncă dacă rezultatele unei analize cerută de conducerea companiei va arăta că este necesară închiderea mai multor oficii poştale.

Conducerea Poştei Române are în plan unele măsuri care îi vor afecta în mod special pe locuitorii din mediul rural şi pe angajaţii companiei. Sindicaliştii din Poşta Română Cluj afirmă că managementul companiei a cerut tuturor directorilor de sucursale din ţară să facă o analiză pe baza căreia se va stabili dacă se vor închide oficii poştale şi câte oficii poştale vor fi închise în perioada următoare. Carol Sinka, preşedintele Sindicatului Poşta Română Cluj subliniază că, dacă proiectul propus de conducerea companiei va fi aprobat, în Cluj-Napoca se vor închide patru oficii poştale, în Turda unul şi 39, adică toate, în mediul rural.


Primul oficiu poştal se închide în 1 martie

Planul gândit de conducerea Poştei Române a început deja să fie pus în aplicare în Cluj-Napoca, o dovadă în acest sens fiind închiderea, începând cu 1 martie, a Oficiului Poştal nr. 2 din Zorilor, de pe strada Observatorului, aflat în vecinătatea Sigma Center. „Toată activitatea şi personalul respectivului oficiu vor trece la Oficiul Poştal nr. 6 de lângă Piaţa Zorilor astfel că va rămâne în cartier. Legea spune că este nevoie de un oficiu poştal la 50.000 de locuitori, iar populaţia cartierului Zorilor nu trece de 20.000”, afirmă Ovidiu Secară, directorul Direcţiei Judeţene de Poştă Cluj.

Oficiu închis pentru că nu era rentabil

Potrivit conducerii Poştei Cluj, Oficiul Poştal nr. 2 va fi închis din cauza rezultatelor financiare foarte proaste. În ceea ce priveşte soarta angajaţilor, Ovidiu Secară precizează că aceştia vor fi transferaţi la Oficiul Poştal nr.6 şi nu vor fi concediaţi.


În acelaşi context, Carol Sinka spune că dacă proiectul conducerii companiei va fi pus în aplicare, 20 de angajaţi din mediul urban şi 70 din mediul rural ar putea să rămână totuşi fără locurile de muncă.

Poşta va pierde şi puţinii clienţi pe care îi mai are

Ideea închiderii unor oficii poştale nu este văzută deloc cu ochi buni de către sindicaliştii care consideră că pe termen lung este o decizie foarte proastă. „Pe timp îndelungat, vom pierde şi puţinii clienţi pe care îi mai avem”, este de părere Carol Sinka.


În urmă cu aproximativ o săptămână, angajaţii Poştei Române au avut un protest la Bucureşti în timpul căruia au semnalat situaţia dificilă în care se află compania. Marian Ciubeica, preşedintele Filialei Bucureşti al sindicatului a spus atunci că dacă în ultimii trei ani conducerile au pus Poşta pe butuci, actuala conducere s-a apucat de tăiat şi butucii.

abonare newsletter