Actualitate

Grecia e PARALIZATĂ: Grevă generală de 24 de ore, prima din acest an

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/20/greva.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mii de demonstranţi împotriva politicii de austeritate au ocupat miercuri străzile din Atena, într-o nouă zi de grevă generală, prima din acest an, lansată de sindicate în semn de protest faţă de reducerile de cheltuieli şi creşterile de taxe, măsuri ce ameninţă să împingă şomajul la 30% în 2013, transmite AP.


Greva de 24 de ore a provocat perturbarea traficului aerian, naval şi feroviar, şi a afectat funcţionarea serviciilor publice. Şcolile de stat şi administraţiile fiscale sunt închise, spitalele preiau doar urgenţele, iar tribunalele şi-au întrerupt activitatea, din cauza grevei avocaţilor. Chiar şi pieţele de cartier au fost închise. La protest participă şi medicii şi dentiştii cu cabinete private.

La Atena, câteva mii de membri ai unui sindicat afiliat Partidului Comunist au mărşăluit paşnic spre sediul parlamentului. Tot în capitală este programat un alt marş, la apelul principalelor două confederaţii sindicale, din sectoarele public şi privat.

Protestele anterioare s-au soldat cu ciocniri între forţele de ordine şi tineri mascaţi, înarmaţi cu fumigene şi pietre.

Aflat marţi într-o vizită la Atena, preşedintele francez Francois Hollande a exprimat "sprijinul şi încrederea" Parisului faţă de acţiunile guvernului grec din ultimele luni.

O nouă serie de creşteri de taxe la începutul anului şi şomajul ajuns la 27% au nemulţumit însă sindicatele, într-o ţară care se confruntă cu al şaselea an de recesiune şi o creştere rapidă a sărăciei.

Sindicatele sunt nemulţumite, de asemenea, de decizia guvernului de dreapta de a rezilia contractele colective de muncă din sectorul public, în cadrul unei reforme salariale generale, care va rezulta în noi tăieri de venituri.

Conform unui studiu publicat săptămâna trecută de o agenţie guvernamentală, în 2013 şomajul va ajunge la un nivel alarmant de 30%, iar PIB se va contracta cu 4,1%, ceea ce va duce la o scădere totală de 25% la acest indicator faţă de anul 2008, înainte de începutul crizei.

Citeşte şi:


Grecia din nou în grevă generală împotriva austerităţii

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter