Actualitate

Grecia din nou în grevă generală împotriva austerităţii

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/20/shout-protest-bill-aimed.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Grecia îşi va opri activitatea miercuri ca efect al grevei generale împotriva prelungirii măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali, UE şi FMI, ai căror reprezentanţi sunt aşteptaţi la Atena pentru a verifica punerea lor în aplicare, scrie AFP. </strong></p>

 


Ziua de manifestaţii, prima din acest an, organizată la chemarea sindicatelor din domeniul public (Adedy) şi cel privat (GSEE), urmează să afecteze transporturile, în special aeriene din cauza grevei controlorilor de zbor.

Trenurile şi transportul local vor fi afectate, în timp ce vasele ce deservesc insulele vor rămâne la mal.


Succedând grevei generale din noiembrie şi mai multor de la declanşarea crizei din Grecia, în 2010, protestele urmează să se încheie cu o manifestaţie în centrul Atenei la miezul zilei.

De asemenea, vor fi afectate funcţionarea instituţiilor publice, şcolilor şi spitalelor, acestora alăturându-li-se sindicatele avocaţilor şi comercianţilor.

Respingând noile măsuri de austeritate pe care ţara supraîndatorată a fost nevoită să le adopte în toamnă pentru a rămâne sub perfuzie financiară internaţională, GSEE şi Adedy au chemat la această mobilizare ca ripostă la decizia guvernului de a sparge două greve, de la metroul din Atena şi a marinarilor, prin recurgerea la rechiziţionare.

GSEE a dat asigurări într-un comunicat că luptă 'pentru convenţii colective, măsuri împotriva şomajului', a cărui rată a ajuns la 27%, 'şi pentru protejarea drepturilor democratice'.

Adedy se opune concedierilor din sistemul bugetar, creditorii dorind să reducă volumul acestuia.

În timp ce ţara traversează cel de-al şaselea an de recesiune, principalul partid de opoziţie, Syriza (stânga radicală), a lansat un apel pentru o mobilizare uriaşă cu scopul 'de a răsturna cât mai repede posibil' guvernul de coaliţie dreapta-stânga moderată condus de conservatorul Antonis Samaras.


Greva constituie un avertisment social înainte de vizita aşteptată la începutul lunii martie la Atena a finanţatorilor internaţionali (UE-BCE-FMI) care vor analiza măsura în care Atena îşi respectă angajamentele pentru austeritate şi reforme, ce condiţionează continuarea plăţii împrumuturilor ce se estimează că vor ajunge în 2014 la un total de 240 de miliarde de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter