Actualitate

Proiect de lege: Aurul extras în România va fi prelucrat tot în țară

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/19/gold-bar.jpg" border="0" width="322" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Senatul a aprobat tacit proiectul de lege privind redeschiderea minelor din România, proiect inițiat de senatorul PSD Marius Sorin Bota, astfel că acesta va fi discutat la Camera Deputaților, cea care va lua și decizia finală. Potrivit money.ro, deputații vor aproba legea, o decizie politică fiind deja luată în acest sens.</strong>

Proiectul are ca scop protejarea resurselor naturale cu conținuturi de metale prețioase și prevede ca zăcămintele să fie exploatate doar de societăți comerciale mixte în care să fie acționar și statul român, iar la autorizarea exploatărilor să se asigure garanții materiale certe pentru refacerea mediului și protecția împotriva dezastrelor naturale. Zăcămintele vor fi procesate în România, iar aliajele rezultate vor fi prelucrate la Monetăria Statului Român. Banca Națională a României va avea drept de preempțiune asupra cumpărării lingourilor produse, se mai arată în proiectul de lege.

Acesta mai prevede că statul român va distribui către autoritățile publice locale din zonele de exploatare un procent de minim 5% din dividendele sale.


Pentru a-și susține inițiativa legislativă, Marius Sorin Bota a inițiat și o petiție online, care a strâns deja peste 34.000 de semnături.

 


 

abonare newsletter