Actualitate

Medicii de familie susţin vaccinarea pentru prevenirea cancerului de col uterin

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/17/vaccin2.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cazurile de cancer de col uterin vor creşte în România dacă femeile şi tinerele nu se vor vaccine împotriva anti-HPV, atenţionează medicii de familie.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) susţine decizia Ministerului Sănătăţii de a iniţia un program de vaccinare anti-HPV, la cerere, în anul 2013 pentru prevenirea leziunilor pre-canceroase şi a cancerului de col uterin. „În lipsa unui program de vaccinare anti-HPV, în lipsa realizării până la capăt a screeningului pentru cancerul de col uterin vom asista în continuare la creşterea incidenţei cancerului de col, cu consecinţe grave asupra sistemului de sănătate şi sănătăţii publice, dar şi cu suferinţe inimaginabile pentru multe dintre pacientele noastre”, afirmă Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF.


Anual, în România, mii de femei mor din cauza cancerului de col uterin, conform rapoartelor organizaţiilor internaţionale, mai mult decât în oricare altă ţară din cadrul Uniunii Europene. În acelaşi timp, conform aceloraşi rapoarte, prevalenţa şi incidenţa acestei boli a atins cote covârşitoare în rândul româncelor.

Rodica Tănăsescu adaugă că în ceea ce priveşte cancerul de col uterin, în România este o stringentă nevoie de informare, de educaţie, de vaccinare, de screening şi de consiliere. Fără a aplica toate aceste măsuri, coerent, concomitent şi continuu România nu va putea să se alinieze ţărilor cu morbiditate şi mortalitate scăzute în acest domeniu.

abonare newsletter