Economie

Discuţii tehnice la Bruxelles cu privire la privatizarea Poştei Române

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/17/posta-romana-2.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Oficiali din Compania Naţională Poşta Română se află luni la Bruxelles pentru discuţii tehnice cu reprezentanţii Comisiei Europene referitoare la procesul de privatizare a companiei, a anunţat, luni, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica. </strong></p>

La discuţii participă şi reprezentanţi ai consorţiului format din KPMG România şi Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, consultantul care asistă statul în procesul de privatizare a companiei.


”Este o discuţie la nivel tehnic la Bruxelles referitoare la privatizarea Poştei Române, prin care oficialii europeni pun foarte multe întrebări pentru a se asigura că modelul de privatizare a companiei nu este un ajutor de stat. Ministerul pentru Societatea Informaţională a trimis, încă din decembrie, primele informaţii referitoare la privatizarea companiei şi, de aceea, aşteptăm un răspuns într-un interval de timp foarte scurt”, a menţionat Dan Nica.

În ceea ce priveşte scrisorile de intenţie primite pentru privatizarea Poştei Române, şeful MSI a precizat că acestea sunt în număr destul de mare dar până când autorităţile nu vor primi scrisori angajante referitoare la participarea efectivă în acest proces nu poate oferi detalii. 'Sunt mulţi investitori interesaţi. Este greu să vorbim despre un număr până când nu vor veni investitorii cu scrisori angajante. Numărul celor care au venit cu scrisori neangajante, adică şi-au exprimat interesul, a depăşit cifra 10. Pot spune că sunt mai multe nume răsunătoare, dar aceste oferte sunt sub o clauză de nedivulgare şi orice anunţ din partea mea ar însemna încălcarea regulilor. Scrisorile angajante înseamnă o participare fermă la procesul de privatizare dar nu o disponibilitate de a investi o anumită sumă de bani', a arătat Dan Nica.


Acesta a precizat că în caietul de sarcini vor fi incluse mai multe condiţii de participare la această privatizare, prin care să fie evitată participarea unor persoane fizice sau a unor entităţi care au avut un comportament inadecvat sau care nu şi-au îndeplinit angajamentele în alte procese de privatizare.
Ministrul pentru Societatea Informaţională estimează că întregul proces de privatizare al Poştei Române se va încheia până în iunie 2013.

”Estimez că întregul proces de privatizare al Poştei Române se va încheia până în iunie 2013. După ce se publică anunţul de privatizare, se va vinde caietul de sarcini care va costa aproximativ 50.000 euro iar cei care se califică în această fază depun o garanţie care s-ar putea ridica la două milioane de euro. După cumpărarea caietului de sarcini va mai exista o perioadă de studiere a datelor, care se va întinde pe 30 de zile. Apoi va fi lista scurtă care îi va include pe aceia care au capabilitate financiară pentru a intra într-o asemenea tranzacţie. Urmează ultima rundă, cu investitorii calificaţi şi care au scrisori de garanţii cu suma necesară pentru a demonstra capacitatea financiară”, a explicat ministrul pentru Societatea Informaţională.


Executivul a aprobat, în luna decembrie a anului trecut, proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul privatizării, act normativ care stabileşte şi strategia de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română S.A., potrivit căreia investitorul va deţine 51% din capitalul social al companiei.

Actualizarea strategiei de privatizare a C.N. Poşta Română S.A. a fost elaborată de Ministerul pentru Societatea Informaţională în baza asistenţei oferite de consorţiul format din KPMG România S.R.L. şi SCA Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii. Principalele amendamente aduse strategiei de privatizare sunt dobândirea de către un investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al C.N. Poşta Română S.A. în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital social prin aport în numerar şi stabilirea metodei de selecţie a investitorului prin licitaţie cu oferta în plic combinată cu metoda licitaţiei cu strigare precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori.


Actul normativ stipulează posibilitatea ca Ministerul Comunicaţiilor să-şi asigure condiţii de profitabilitate maximă pentru un eventual exit.

Ultimele Stiri
abonare newsletter