Actualitate

Clujul, declarat ruşinea Europei din cauza animalelor abuzate

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/17/caine1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Iubitorii de animale din Europa au iniţiat o petiţie pentru a opri abuzul asupra animalelor în Cluj după ce la urechile lor a ajuns o poveste a doi câini maidanezi chinuiţi, stropiţi cu benzină şi lăsaţi să moară. Întâmplarea ar fi avut loc în Cluj, dar nici Poliţia, nici autorităţile locale nu au primit nicio sesizare despre acest caz. </strong></p>

 


Ţara noastră a intrat din nou în atenţia străinilor din cauza cruzimii asupra animalelor, de data aceasta fiind vorba despre cazul a doi câini maidanezi de talie mică, din Cluj care au fost bătuţi şi impregnaţi cu motorină, iar apoi au fost lăsaţi să moară. Cu toate că în povestea care circulă pe internet nu sunt specificate date clare cu privire la locul, data sau autorii faptei, cazul celor doi câini s-a răspândit cu rapiditate în mediul on-line astfel că acum iubitorii de animale din Europa ştiu că în Cluj animalele sunt chinuite, iar făptaşii nu sunt pedepsiţi niciodată.

Primăria „bombardată” cu mesaje

De câteva zile circulă pe internet nu doar întâmplarea tragică a celor doi câini, ci şi o petiţie redactată în limba engleză, adresată primarului Emil Boc şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj pentru a opri violenţa asupra animalelor. Potrivit articolelor care circulă pe o reţea de socializare, dar şi pe multe bloguri din Europa, este vorba despre un câine mic numit Lily şi fratele ei. În petiţie este menţionat faptul că Lily a fost bătută, înjunghiată, impregnată cu motorină şi lăsată să moară, iar autorităţile au permis agresorilor să plece liberi. Semnatarii petiţiei spun că întâmplarea a avut loc în regiunea Cluj, fără a da însă alte detalii.


Autorităţile locale nu ştiu nimic despre acest caz

Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au declarat că au primit în ultimele zile mii de e-mail-uri prin care li se cere să oprească abuzurile asupra animalelor. Potrivit acestora, angajaţii Poliţiei Locale şi Regiei Autonome a Domeniului Public au făcut cercetări cu privire la cazul celor doi câini despre care se spune în petiţie, dar nu s-a descoperit nimic. „Probabil că acel caz a avut loc undeva în România, dar nu în Cluj pentru că nici Poliţia Locală, nici RADP-ul nu au aflat nimic. Nu sunt specificate date clare cu privire la acest caz, ci totul este prezentat la modul general”, explică reprezentanţii Biroului Mass-Media.

Cluj este numit o regiune dură unde câinii sunt chinuiţi

Iniţiatorii petiţiei care a adunat peste 7.200 semnături în doar patru zile scriu că în Cluj câinii sunt văzuţi ca paraziţii şi oamenii pot să îi abuzeze după cum doresc deoarece nu este respectată legea. „Doi câini vagabonzi mici care doar încercau să supravieţuiască în regiunea dură din Cluj, România. Aici, ca şi în cazul majorităţii oraşelor din România, câinii sunt văzuţi ca paraziţi pe care îi poţi trata cum vrei, să faci ce vrei cu ei şi să îi abuzezi după cum doreşti. Agresorii de animale ştiu foarte bine că, indiferent dacă există legi în vigoare pentru a proteja animalele domestice şi fără stăpân, ei pot face orice doresc. Deoarece corupţia şi lăcomia guvernului regional şi a guvernului naţional îi va proteja”, este scris în petiţie.


Străinii spun că suntem o ruşine pentru Europa

Pagina oficială de facebook a primarului Emil Boc conţine cel puţin o sută de mesaje din partea străinilor, iubitori de animale care îi solicită să oprească violenţa asupra câinilor şi subliniază că nu este normal ca agresorii să nu ajungă în închisoare. „Sunteţi o ruşine pentru Europa din cauza cruzimii asupra animalelor. Dacă nu puteţi face ca legile să funcţioneze pentru a proteja animalele de agresori şi să educaţi populaţia în acest sens, atunci părăsiţi UE!”, scrie Helena Frangogiannis. O altă utilizatoare a reţelei de socializare spune că îi este foarte greu să creadă că în România se întâmplă aşa ceva. „Sper că veţi lua măsuri ca Poliţia să investigheze cazurile de ucidere a animalelor. Dacă aşa ceva s-ar întâmpla în ţara mea, agresorii ar ajunge la închisoare. Îmi este greu să cred că aşa ceva se întâmplă în ţara voastră”, afirmă Donna James.

La Poliţia din Cluj nu se ştie nimic despre acest caz

Anca Sidonia Bolba, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj menţionează că în ultima perioadă nu a fost înregistrată nicio plângere referitoare la cazul celor doi câini maidanezi despre care se vorbeşte în petiţie şi nici nu se cunosc deloc detalii despre acel caz.


Totuşi, Clujul are „obrazul pătat” de cazuri de câini maltrataţi

Chiar dacă nu se confirmă că acel caz al câinelui Lily şi fratelui ei a avut loc în Cluj, de-a lungul anilor au existat în Cluj multe situaţii de câini împuşcaţi, torturaţi şi omorâţi în chinuri groaznice. Cel mai recent caz de cruzime asupra animalelor care a fost făcut public a avut loc ieri în Floreşti. O utilizatoare a unei reţele de socializare povesteşte că ea împreună cu fiica ei de 3 ani şi jumătate îşi plimbau câinele în vecinătatea localităţii, fiind însoţiţi de doi câini maidanezi când un bărbat aflat la vânătoare a împuşcat unul dintre câinii fără stăpân. „La o distanţă de aproximativ 1.000 de metri de locuinţa noastră şi la 20 de metri de noi, unul dintre câini a fost împuşcat. Nu cred că contează care câine, toţi trei erau liberi”, scrie femeia care adaugă că va depune plângere la Poliţie.



Citeşte şi:

Căţel ucis de un câine agresiv, lăsat nesupravegheat

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter