Actualitate

Băsescu, după primirea la Papă: O întâlnire unică. Nu voi mai avea vreodată un sentiment asemănător

<p><strong>Preşedintele Traian Băsescu a spus, vineri, după ce a fost primit de către Papa Benedict al XVI-lea, că a avut o întâlnire unică, ce va rămâne în sufletul său pentru tot restul vieţii, fiind convins că nu va mai trăi vreodată un sentiment asemănător</strong>.</p>

 

"Am avut astăzi o întâlnire care va rămâne în sufletul meu pentru tot restul vieţii. Întâlnirea cu Papa Benedict al XVI-lea va rămâne un eveniment nu politic, unul de suflet, în care am întâlnit un om, un Papă, mai puternic decât acela cu care m-am întâlnit în 2008, la Palatul Gandolfo. Am avut sentimentul că în faţa mea era un papă care nu avea decât un mesaj: «vreau să fii bun». Un om care prin privire, prin vorbă, prin inteligenţa frazelor nu spunea decât că are de comunicat pentru viitor", a spus Traian Băsescu.


Preşedintele a adăugat că el crede că Papa i-a comunicat în primul rând că "avem nevoie de o lumă mai bună şi că avem nevoie să fim mai buni unii cu alţii".

"Din faptul că vizita mea nu a fost anulată am înţeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru poporul român. Am înţeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru ecumenism. Am înţeles mâna întinsă creştinilor ortodocşi de creştinii catolici. Am transmis Papei Benedict al XVI-lea mesajul catolicilor şi ortodocşilor din România. Un mesaj de solidaritate, de respect, un mesaj de înţelegere", a adăugat Băsescu.


El a aspus că a avut onoarea să întâlnească unul din cei mai mari teologi şi filosofi ai lumii de astăzi. "Şi am sentimentul că cele 47 de cărţi excepţionale pe care le-a scris sunt doar începutul. Sentimentul întâlnirii de astăzi este că m-am întâlnit cu un papă, mai bun poate ca noi toţi la un loc şi gata să ne dea din bunătatea lui pentru totdeauna", a adăugat preşedintele.

"Să mă scuzaţi pentru sinceritate, dar dacă nu aş fi sincer, mai bine nu aş vorbi. Sentimentul cu care am plecat a fost acela că am avut o întâlnire unică, care nu se va mai repeta, şi care nici nu va mai putea avea vreodată un sentiment asemănător", a continuat Traian Băsescu.


Preşedintele a vorbit şi despre relaţiile dintre România şi Vatican.

"Relaţiile noastre diplomatice sunt excelente, au o frecvenţă ridicată chiar şi la cel mai înalt nivel şi nici nu ar putea fi altfel atât timp cât Vaticanul, prin vocea Papei Benedict al XVI-lea, a susţinut românii care se află în Spania, Italia, în Franţa şi în altă parte. Mesajul Papei pentru imigranţi a fost acela de susţinere pentru milioane de români care se află în afara graniţelor ţării şi practic s-a pus ca un scut pentru aceştia. Procesele la CEDO din ultimii trei ani, când ori România a susţinut Vaticanul, ori Vaticanul la solicitarea României a dat sprijin în procese României sunt o altă mărturie a relaţiilor excelente dintre ţara mea şi Vatican", a spus Traian Băsescu.


El a mulţumit Vaticanului şi Bisericii Catolice pentru punerea la dispoziţia ortodocşilor români a sute de biserici în Italia şi în Spania pentru ca în acestea să slujească preoţi ortodocşi români.

Preşedintele a făcut aceste afirmaţii în discursul ţinut la recepţia organizată la Palazzo Brancaccio din Roma, unde au fost prezenţi reprezentanţii comunităţilor religioase ortodoxe, catolice şi greco-catolice româneşti de la Roma, români din Italia, cardinalii şi episcopii preşedinţi de Dicasterii, membri ai organizaţiilor şi mişcărilor catolice care au proiecte de colaborare cu România, membri ai corpului diplomatic acreditat la Vatican.



Citeşte şi:

Băsescu s-a întâlnit cu Papa Benedict la Vatican. Şeful statului şi Papa au făcut schimb de cadouri


Ultimele Stiri
abonare newsletter