monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Un ASTEROID de 135.000 de tone va trece în această noapte RAZANT pe lângă TERRA. Vezi ce pagube poate produce

Un asteroid cu diametrul de 45 de metri și 135.000 de tone, monitorizat cu mare atenţie de NASA, va trece vineri seară la mică distanţă de Terra, însă nu există riscul de producere a unei coliziuni.

 

Asteroidul, denumit 2012 DA 14, ar putea distruge, în caz de impact, un oraş mare. Este cel mai mare asteroid detectat vreodată de oamenii de ştiinţă care trece atât de aproape de Terra, a precizat agenţia spaţială americană.

Va fi mai aproape decât sateliții

Descoperit în februarie 2012, asteroidul 2012 DA 14 va trece cel mai aproape de planeta noastră la o distanţă de 27.600 de kilometri, o zecime din distanţa dintre Terra şi Lună, vineri, la ora 19.25 GMT, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de lângă insula indoneziană Sumatra, cu o viteză de 7,8 kilometri pe secundă.

El va trece atât de aproape de Terra, încât se va afla la o distanţă mai mică decât altitudinea la care se află anumiţi sateliţi.

"În medie, un asteroid cu o astfel de mărime se apropie atât de mult de Terra o dată la 40 de ani şi riscă să se ciocnească cu planeta noastră la fiecare 1.200 de ani", a precizat, săptămâna trecută, Donald Yeomans, directorul departamentului Near Earth Object (NEO), din cadrul Jet Propulsion Laboratory, într-o conferinţă de presă telefonică.

Vineri, el va fi vizibil cu un telescop amator în Europa de Est, Australia şi în Asia, unde va fi noapte. Asteroidul va apărea ca un punct strălucitor care se deplasează pe cer.

"Această survolare va oferi o ocazie unică oamenilor de ştiinţă pentru a studia de foarte aproape un obiect care trece la o distanţă atât de mică de Terra", se afirmă într-un mesaj postat de agenţia spaţială NASA pe site-ul ei oficial.

Transmisiuni în direct de la NASA

Agenţia spaţială americană a subliniat faptul că "acordă cea mai mare prioritate monitorizării asteroizilor care trec foarte aproape de orbita terestră, cu scopul de a proteja planeta".

Goldstone Solar System Radar pe care NASA îl deţine în deşertul Mojave din California va monitoriza asteroidul pe 16, 18, 19 şi 20 februarie.

Ţinând cont de mărimea asteroidului, imaginile obţinute de acest radar vor fi fără îndoială reduse cu un maximum de câţiva pixeli, precizează agenţia americană.

Asteroidul va fi monitorizat şi cu numeroase telescoape din lumea întreagă, întrucât savanţii doresc să îi determine viteza de rotaţie în jurul propriei axe, dar şi compoziţia sa internă.

Postul de televiziune al NASA prevede o transmisie în direct, comentată de specialişti, timp de o jumătate de oră începând cu ora 19.00 GMT, pe măsură ce asteroidul se apropie de punctul în care se va afla cel mai aproape de Terra, la ora 19.25 GMT.

NASA va realiza totodată o animaţie în timp real a deplasării şi poziţionării asteroidului în raport cu Terra, însoţită de imagini în timp real sau aproape real, provenind de la observatoarele astronomice din Australia şi din Europa, dacă vremea o va permite.

Ar putea distruge un oraș de mari dimensiuni

Dacă acest asteroid, considerat de talie mică, întrucât are diametrul de 45 de metri, s-ar prăbuşi pe Terra, el ar produce pagube comparabile cu asteroidul căzut în Siberia centrală în 1908, în regiunea Tunguska, afirmă Tim Spahr, cercetător la Minor Planet Center din cadrul Universităţii Harvard.

Acest astronom estimează că şocul ar echivala cu o bombă de 2,4 megatone, suficient de puternică pentru a devasta o suprafaţă întinsă, dar care nu ar fi catastrofică la nivel mondial.