Actualitate

François Hollande pledează pentru un acord de liber schimb UE-India

<p><strong>Preşedintele francez François Hollande a declarat, într-un interviu publicat vineri de The Times of India, că speră ca acordul de liber schimb în discuţie între UE şi India să permită reducerea taxelor vamale indiene care reprezintă un obstacol pentru schimburile comerciale cu Franţa, relatează AFP.


'În Franţa, ca şi în India, dorim să relansăm creşterea economică. Dezvoltarea schimburilor noastre comerciale trebuie să contribuie la acest lucru. Însă, ca să spunem lucrurilor pe nume, taxele vamale din India sunt foarte mari în unele sectoare, de exemplu în industria agroalimentară', a afirmat François Hollande.

'Miza acordului de liber schimb în discuţie între UE şi India este stimularea comerţului în ambele direcţii. El trebuie să fie echilibrat şi reciproc avantajos', a argumentat şeful statului francez.

India şi ţările membre ale Uniunii Europene se află în negocieri din 2007 pentru a încerca să ajungă la un acord de liber schimb care ar creşte valoarea schimburilor bilaterale anuale de la 92 de miliarde dolari la 237 de miliarde până în 2015. India speră să încheie negocierile în sfârşitul anului 2011.

François Hollande, care încheie vineri o vizită de 48 de ore în India, şi-a exprimat joi regretul că schimburile comerciale bilaterale ating 'abia' 8 miliarde de euro, cu mult sub obiectivul de 12 miliarde de euro stabilit de cele două ţări în 2008.

Potrivit şefului statului, companiile franceze investesc mult în India: 'ritmul a fost de un miliarde de euro pe an de peste doi ani şi alte proiecte sunt în perspectivă', a subliniat François Hollande.


 

abonare newsletter