Actualitate

Mortalitatea în rândul bebeluşilor, mai mare cu 40% la sat

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/14/femeie cu carucior mama bebelus rp.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mortalitatea infantilă este în continuă scădere în judeţul Cluj, în ultimii şase ani. La nivel naţional însă lucrurile nu stau foarte bine deoarece România se situează în continuare pe locul I în Europa la acest capitol.

Repezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii subliniază că în România mor, în primele luni de viaţă, de două ori mai mulţi copii faţă de media europeană. Una dintre cauze este prematuritatea deoarece copiii care vin pe lume prea devreme sunt fragili.


Potrivit statisticii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în anul 2006, au murit 60 de copii cu vârsta între 0 şi 1 an, numărul deceselor fiind în continuă scădere în următorii ani. Totuşi, în 2008 s-a înregistrat o creştere a deceselor, fiind contabilizate 67 de cazuri. În anul 2011, numărul cazurilor de copii decedaţi înainte de a împlini 1 an a fost de 33. „Scăderea ratei mortalitaţii infantile s-a produs pe seama reducerii acesteia atât în mediul urban, de la 25 decese 0-1 an în 2010 la 19 decese 0-1 an în 2011, cât şi în mediul rural, de la 17 decese 0-1 an în 2010 la 14 decese 0-1 an în 2011”, se arată într-un document al DSP Cluj.

Cei mai mulţi copii mor la sat

Specialiştii clujeni subliniază că de cele mai multe ori, cele mai multe decese apar în rândul copiilor din mediul rural. Astfel, la sat, nivelul mortalităţii infantile este de 7 la 1.000 de născuţi vii şi depăşeşte cu aproape 40% nivelul din urban care este de doar 4,6 la 1.000 de născuţi vii. În profil teritorial, rata mortalitaţii infantile a variat între nivelul minim de 1 deces 0-1 an pe parcursul unui an, înregistrat în teritoriul spitalicesc Câmpia Turzii şi nivelul maxim de 5 decese 0-1 an înregistrat în teritoriul spitalicesc Gherla.


La nivel naţional, în România decedează 9,8 copii la 1.000 de născuţi vii. În judeţul Vrancea, rata mortalităţii infantile este de 11,4 la 1.000 de născuţi vii, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Cine este vinovat de moartea copiilor?

Atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Cluj, rata naşterilor premature este un factor de risc major al mortalităţii infantile care se ridică în România la 9%, dublu faţă de alte state europene, ceea ce face ca ţara noastră să înregistreze cele mai multe decese infantile din Uniunea Europeană, potrivit datelor date publicităţii în 2010 de către Asociaţia Română de Neonatologie şi citate de reprezentanţii Salvaţi Copiii România.


Conform conducerii DSP Cluj, vinovate pentru toate decesele în rândul copiilor sunt anomaliile congenitale în 27% din cazuri, afecţiunile apărute în perioada perinatală, în aproape 45%) din cazuri şi bolile aparatului respirator în 15% din cazuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter