Actualitate

Obama se angajează să protejeze Japonia cu "umbrela nucleară" americană

<p><strong>Barack Obama a reafirmat miercuri angajamentul Statelor Unite de a proteja Japonia, inclusiv cu "umbrela nucleară" americană, după testul nuclear efectuat marţi de Coreea de Nord.

Obama şi Shinzo Abe, aşteptat la Washington până la sfârşitul lunii, au discutat despre "testul nuclear nord-coreean şi răspunsul adecvat pe care l-ar putea da la această încălcare provocatoare a obligaţiilor sale internaţionale de către Coreea de Nord", potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Obama "a reafirmat că Statele Unite rămân ferme în voinţa lor de a proteja Japonia, inclusiv prin descurajarea oferită de umbrela nucleară americană", adaugă comunicatul.

De asemenea, Obama şi Abe "au promis să colaboreze strâns pentru a găsi un răspuns adecvat în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite".

Potrivit unui responsabil din Ministerul japonez al Afacerilor Externe, Shinzo Abe a discutat de asemenea miercuri cu preşedintele Coreei de Sud, Lee Myung-bak.

Japonia şi Coreea de Sud sunt doi dintre vecinii cei mai apropiaţi ai Coreei de Nord şi cei mai ameninţaţi de eventualele ambiţii nejustificate ale regimului de la Phenian.

În timpul discursului său de marţi seară privind Starea Uniunii, preşedintele Barack Obama a promis o "acţiune fermă" împotriva "provocărilor" Coreei de Nord, care a efectuat cu câteva ore mai devreme al treilea test nuclear.

Acest test a avut o putere mult mai mare decât ultimele două din 2006 şi 2009 şi a condus la un cor de condamnări şi o reacţie puternică a Naţiunilor Unite.

Reunit de urgenţă, Consiliul de Securitate al ONU - a cărui preşedinţie rotativă este asigurată de Coreea de Sud în februarie - "a condamnat ferm" acest nou test nuclear şi a anunţat că va încerca să ia "măsuri corespunzătoare" printr-o nouă rezoluţie, aminteşte AFP.

Ultimele Stiri
abonare newsletter