Actualitate

Romii vor să-şi înfiinţeze capitala la CLUJ

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/13/12-panorama cluj td 11.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Prim-vicepreşedintele Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Aurel Pascu, doreşte desemnarea municipiului Cluj-Napoca drept "capitală" a romilor din România, după finalizarea procesului de regionalizare.</strong></p>

 

Prim-vicepreşedintele Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Aurel Pascu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că la Cluj-Napoca romii au la dispoziţie mai multe posibilităţi de integrare socială şi dispun de locuri în şcoli şi universităţi.


"Dacă se va ajunge la regionalizare, iar România va fi împărţită în opt regiuni, noi am dori ca municipiul Cluj-Napoca să devină capitala romilor din România, pentru că aici romii au mai multe posibilităţi de integrare socială. Cluj este un centru universitar important, avem locuri pentru romi, sunt mulţi studenţi romi, sunt mulţi elevi romi la liceele şi şcolile din municipiu. La Cluj-Napoca nu avem regi şi împăraţi romi, nici bulibaşă, nu există clanuri care să creeze probleme autorităţilor locale, nu avem un stabor al romilor şi nici nu se înregistrează un număr mare de infracţiuni săvârşite de romi. Ne-ar avantaja acest statut de capitală a romilor din România, mai ales că municipiul Cluj-Napoca va fi şi capitala viitoarei regiuni de nord-vest", a spus Pascu.

El a adăugat că propune Guvernului înfiinţarea, în fiecare centru de regiune, a unui oficiu regional pentru romi, care se va ocupa de gestionarea şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă romii din punctul de vedere al educaţiei, sănătăţii, locurilor de muncă şi al locuinţelor.


Potrivit lui Pascu, Partida Romilor Cluj susţine varianta cu opt regiuni, care ar asigura o absorbţie mai bună a fondurilor europene, şi se opune variantei de regionalizare avansată de UDMR.

"Suntem deranjaţi de pretenţiile UDMR privind regionalizarea. Noi, romii, suntem mai numeroşi ca maghiarii şi vrem să se ţină cont şi de romi în procesul de regionalizare. Dacă s-ar face o regiune cu Harghita şi Covasna şi Mureş, romii din acele judeţe ar avea de suferit. Nu am dori ca romii din aceste judeţe să fie asimilaţi ca şi maghiari", a conchis prim-vicepreşedintele Partidei Romilor Pro Europa Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter