Actualitate

FOTO: Trotuarele din Cluj-Napoca, „invizibile” din cauza maşinilor parcate

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/12/desc 02-13.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Trotuarele de pe strada Iuliu Moldovan de lângă Spitalul de Boli Infecţioase au fost transformate în locuri de parcare de şoferii care uită că şi pietonii au dreptul de a circula în siguranţă. Primăria promite că va monitoriza cu atenţie zona. </strong></p>

Pietonii din Cluj-Napoca se lovesc de nenumărate ori de obstacole, precum lipsa ori degradarea trotuarelor sau maşinile parcate pe ambele părţi ale trotuarelor. Cei care circulă pe jos nu au alte variante decât să se strecoare cu mare abilitate printre maşini sau să meargă pe partea carosabilă cu riscul de a fi accidentaţi de maşini. Astfel de situaţii au loc în toate cartierele din municipiu, iar un bun exemplu în acest sens este strada Iuliu Moldovan, din vecinătatea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. Ambele trotuare ale străzii sunt ocupate de maşini parcate de pacienţii care vin din alte judeţe la spital, de cei care lucrează la firmele din zonă şi nu de puţine ori chiar de cei care locuiesc pe strada respectivă.


Accesul în curte, blocat de şoferii nepăsători

Clujenii care locuiesc pe strada Iuliu Moldovan povestesc că din cauza maşinilor parcate nu mai au acces în curte şi nu îşi mai pot scoate pubelele cu gunoi în stradă. „Este foarte neplăcută această situaţie. Şoferii îşi parchează maşinile pe trotuare ca să nu fie acroşate de celelalte autovehicule care se află în trafic, blocând astfel atât accesul pietonilor la trotuare cât şi intrările în curţi şi garaje. Ba mai mult, au fost nenumărate situaţii în care n-am putut, din cauza maşinilor să ne scoatem pubelele în stradă pentru a fi golite de firma de salubritate”, spune Adriana, una dintre locuitoarele de pe această stradă.

Riscă să fie loviţi chiar de ambulanţe

Oamenii spun că din cauza maşinilor parcate pe trotuare trebuie să circule pe carosabil şi riscă să fie loviţi chiar de ambulanţele care trec frecvent pe strada respectivă. „Sunt multe maşini de la firme, dar nu atât de pe strada noastră, cât şi de pe străzile din împrejurimi. Desigur, unele maşini, parcate tot pe trotuar, sunt şi ale riveranilor, care din comoditate şi le lasă în stradă. Este periculos să circulăm pe carosabil, strada e îngustă, mereu trebuie să te fereşti de maşini, iar în plus mai trec pe aici şi ambulanţele care merg la spital”, adaugă Adriana.


Locuitorii nici nu mai ştiu că au trotuare

Alexandra, o studentă care locuieşte în chirie pe strada Iuliu Moldovan afirmă că într-un an, trotuarele „se văd” doar în zilele de duminică. „Nu ştiu cum sunt alte străzi din Cluj, dar această stradă este teribilă. Locuiesc de un an aici şi până nu demult nici n-am ştiut că există trotuar. Noroc că într-o duminică am remarcat şi eu acest lucru, bineînţeles, pentru că nu erau parcate atât de multe maşini. Să mergi pe această stradă este ca şi într-un tunel. Faci trei paşi, te retragi între două maşini parcate, laşi să treacă două maşini, apoi te avânţi spre un nou „refugiu”. E mică strada, dar totuşi nu e normal să fie transformată în parcare. Este periculos pentru pietoni, mai ales că strada este cu două sensuri şi trebuie să fii mereu atent la maşini şi din faţă şi din spate”, declară Alexandra.

Strada Mehedinţi, pericol public pentru pietoni

Situaţia este la fel şi pe strada Mehedinţi din cartierul Mănăştur unde au probleme nu doar pietonii ci şi angajaţii de la salubritate care nu pot să ajungă la punctele de colectare a deşeurilor menajere pentru a goli containerele.


Mănăşturenii de pe strada Mehedinţi întâmpină reale probleme dacă trebuie să circule pe trotuar cu copilul în cărucior. „Mi-e groază să ies la plimbare cu copilul meu în cărucior pentru că, pur şi simplu nu ai pe unde circula. Singura variantă care îţi rămâne e să mergi pe stradă şi să te fereşti de maşini. De mai multe ori era să ne lovească pe amândoi câte o maşină, şi tot ei ne claxonau şi înjurau. Ce-ar trebui să facem, să zburăm?”, spune Mirela, o locatară de pe strada Mehedinţi.

 


Strada Iuliu Moldovan, în atenţia Poliţiei Locale

Şoferii care şi-au făcut un obicei din a parca pe strada Iuliu Moldovan trebuie să fie mai atenţi deoarece reprezentanţii Primăriei au promis că poliţiştii locali vor monitoriza cu atenţie zona. „Poliţiştii locali din cadrul Serviciului control trafic rutier acţionează zilnic pe raza întregului municipiu, cu precădere pe străzile aglomerate. Strada Iuliu Moldovan se află în atenţia noastră, urmând ca pe viitor să fie monitorizat cu atenţie modul în care se parchează în zonă pentru a putea interveni cât mai operativ”, precizează reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.


Ultimele Stiri
abonare newsletter