Actualitate

Revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ din CSM, discutată miercuri în plenul Consiliului

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/12/judecatori.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consiliul Superior al Magistraturii va discuta în şedinţa plenului de miercuri solicitările de revocare din funcţia de membru CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.</strong></p>

La finalul şedinţei plenului CSM de miercurea trecută, membrii forului au avut o discuţie informală legată de solicitarea Secţiei de judecători de a aborda alegerea vicepreşedintelui după dezbaterea cererilor de revocare în cazul celor doi membri CSM. Membrii  Secţiei de judecători şi-au menţinut punctul de vedere exprimat în urmă cu o zi.

În 23 ianuarie, judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ au renunţat la candidaturile depuse pentru vicepreşedinţia CSM, în contextul în care majoritatea instanţelor din ţară au votat pentru revocarea lor din funcţia de membru al Consiliului.


Judecătoria Râmnicu Vâlcea şi Curtea de Apel Cluj, instanţe care au declanşat procedura revocării din CSM a celor doi judecători, au transmis Consiliului rezultatele centralizate în urma acestui demers. În adresa Judecătoriei Râmnicu Vâlcea se menţionează că, de îndată ce majoritatea este întrunită, instanţa iniţiatoare nu este obligată, în lipsa unei reglementări legale sau regulamentare, să aştepte întrunirea restului instanţelor.

Potrivit unui comunicat de presă al Judecătoriei Vâlcea din 23 ianuarie, 135 de judecătorii din ţară s-au pronunţat în legătură cu revocarea lui Danileţ, dintre care 103 au fost favorabile propunerii de revocare iar 32 nu au aderat.


Un număr de 1.126 de judecători au votat pentru revocare iar 324 au votat împotrivă ori s-au abţinut

În 30 ianuarie, într-un comunicat, Curtea de Apel Cluj anunţa că un număr de 424 de judecători de la 13 Curţi de Apel din ţară au votat pentru revocarea din CSM a judecătorului Alina Ghica, şi că doar 39 de magistraţi au fost împotriva măsurii.

În 5 februarie, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au cerut CSM să respecte voinţa magistraţilor care au votat pentru revocarea membrilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.


Potrivit unui comunicat al UNJR, pentru prima dată în istoria CSM, o procedură de revocare a unor membri aleşi a fost parcursă până la capăt şi în condiţii de legalitate deplină, iar Consiliul nu se poate pune în postura de a cenzura voinţa democratică a 1.196 de magistraţi de la judecătorii şi a 424 judecători de la curţile de apel care au votat pentru revocarea a doi membri aleşi - Cristi-Vasilică Danileţ şi Alina-Nicoleta Ghica.

Potrivit legii, membrii aleşi ai CSM sunt revocaţi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor.


Într-un punct de vedere al Direcţiei Legislaţiei a CSM, postat pe site-ul instituţiei, se arată că, în cazul revocării unui membru ales al Consiliului, nu există o structură corespunzătoare care să vegheze asupra desfăşurării procedurii, asupra legalităţii procedurii de revocare urmând a dispune Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

 



Citeşte şi:

 

Alegerea vicepreşedintelui CSM programată la 13 februarie. Deciziile de revocare ale lui Ghica şi Danileţ, la aceeaşi dată

424 de judecători din ţară au votat pentru revocarea Alinei Ghica din CSM

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au votat pentru revocarea lui Alina Ghica din CSM

 


abonare newsletter