Actualitate

Mâncați fără teamă, nu veți găsi carne de cal în farfurie!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/11/desc 02-12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Scandalul izbucnit în Europa în legătură cu carnea de cal nu are cum să afecteze piața cărnii din RomâniaClujenii nu au motive de teamă privind carnea de cal infectată cu anemie infecţioasă ecvină, deoarece în ţara noastră nu se vinde carne de cal. </strong></p>

 


Caii din România care ar fi ajuns materie primă pentru produsele din carne din Marea Britanie ar fi infectaţi cu o boală similară SIDA la oameni, potrivit tabloidului britanic The Sun.

Această boală se numeşte anemia infecţioasă ecvină, iar pentru om nu reprezintă nici un pericol deoarece nu se transmite de la animal la om. În schimb, de la un cal bolnav se poate transmite boala la un alt animal prin înţepături de insecte, sânge, spermă, salivă, fecale, lapte şi echipament veterinar contaminat.


Potrivit medicilor veterinari, această boală nu poate fi tratată, iar animalul bolnav trebuie sacrificat. Trebuie subliniat că este interzisă comercializarea cărnii de la un animal cu anemie infecţioasă ecvină.

Românii nu consumă carne de cal

Nicolae Pivariu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor (DSVSA) Cluj subliniază că locuitorii judeţului Cluj nu au motive de îngrijorare deoarece în judeţ nu există abatoare pentru sacrificarea cailor, iar pe piaţa din România nu se vinde absolut deloc carne de cal. În toată ţara există 20 de abatoare pentru sacrificarea cailor, în judeţe precum Satu-Mare, Timiş, Suceava, Braşov, iar toată carnea merge la export. „Cabalina este comestibilă, carnea de cal are o valoare nutrivită superioară, dar noi românii, prin tradiţie, nu consumăm carne de cal şi atunci este exportată”, afirmă Pivariu.


Producătorii de carne din Cluj confirmă la rândul lor faptul că în judeţ nu se vând produse din carne de cal. „România exportă, nu importă carne de cal. În judeţul Cluj nu este niciun abator şi din câte ştiu nici nu se importă spre comercializare astfel de produse pentru că nu sunt consumatori”, afirmă Cosmin Moldovan, managerul carmangeriei Cosm Fan. Informaţia este susţinută şi de directorul Xamus, un alt producător de mezeluri din judeţ.

Carnea pleacă la export doar după o verificare minuţioasă

Nicolae Pivariu subliniază că toată carnea de cal care pleacă din România la export este însoţită de acte care să ateste că animalul este sănătos.


Referitor la scandalul privind etichetarea greşită a cărnii de cal trimisă din ţara noastră în străinătate, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificând cele două abatoare menţionate de firma franceză, dar suspiciunile nu s-au confirmat. „În ultimele 48 de ore autorităţile române au desfăşurat ample acţiuni de control pentru a clarifica suspiciunile că din România ar fi plecat în spaţiul intracomunitar carne etichetată în mod greşit. Am acţionat într-un mod preventiv, deoarece nici până în acest moment nu există o sesizare oficială transmisă României”, a afirmat ministrul, citat de Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter