Actualitate

Doi ani de luptă zadarnică pentru o lege a copiiilor cu autism

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/11/ag_conferintaautism_07.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Legea autismului care prevede, printre altele, screening pentru depistarea timpurie a autismului şi sprijin financiar pentru tratament a apărut în Monitorul Oficial în anul 2010, dar fără normele de aplicare. Aceasta înseamnă că legea este valabilă doar pe hârtie, iar în realitate tot ceea ce scrie în lege nu poate fi aplicat.</strong></p>

 

De aproximativ doi ani, iniţiatorii legii, membrii Asociaţiei Autism Transilvania care face parte din Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) duc o luptă continuă cu ministerele şi Guvernul, însă fără rezultat. Au fost întocmite petiţii, scrisori către Guvern, au avut loc întâlniri cu diverşi reprezentanţi de ministere, dar nimeni nu a fost sensibilizat de soarta copiilor cu autism. Acum, conducerea FEDRA are programate alte întâlniri cu guvernanţii şi vor primi, probabil, alte promisiuni. „Au mai fost făcuţi câţiva paşi. Ne-am înscris în audienţă la primul ministru, am avut câteva întâlniri cu şefii de cabinet de la mai multe ministere şi să sperăm că în final vor apărea normele de aplicare”, a precizat Milena Prună, preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania.


Două petiţii, nici una luată în serios

În primăvara anului trecut, conducerea Asociaţiei Autism Transilvania a înaintat Guvernului condus la vremea aceea de Mihai Răzvan Ungureanu o petiţie cu 1.700 de semnături prin care îi cerea să adopte normele de aplicare a legii. Nu s-a întâmplat însă nimic de atunci cu toate că a trecut aproape un an.

În octombrie 2012, asociaţia din Cluj-Napoca a întocmit o altă petiţie şi până acum aproape 1.300 de persoane au semnat pentru adoptarea normelor de aplicare a legii.


În urmă cu câteva zile FEDRA a devenit membră a Coaliţiei „O Singură Voce pentru Dizabilitate” care luptă pentru o nouă lege pentru protecţia şi promovarea drepturilor copiilor cu dizabilităţi. „În calitate de membri ai acestei coaliţii sperăm să fim luaţi mai în serios”, a adăugat Milena Prună.

Tratamentul copiilor, suportat de părinţi

Potrivit realizatorilor petiţiei, copiii cu autism învaţă mult mai greu decât copiii cu dezvoltare tipică, iar intervenţia educațională în cazul lor necesită o atenție particulară. Totodată, pentru a se integra mai bine social, copiii cu autism au nevoie de integrare şi participare la activităţi în şcoala de masă şi în comunitate.


În acest moment, fondurile pentru intervenția pentru copiii cu autism sunt susținute în marea majoritate de părinți și apoi de organizații neguvernamentale, care fac eforturi imense de autosusținere din finanțări private și care nu reușesc să furnizeze servicii de calitate decât pentru puține cazuri.

abonare newsletter