Actualitate

Oamenii care pun Clujul pe harta recordurilor

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/10/desc 02-11.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În ultimii ani, tot mai mulţi clujeni au încercat să doboară recorduri care mai de care mai trăznite, în încercarea de a intra Guinness Book. </strong></p>

Un jandarm este ultimul clujean care a doborât un record naţional la flotări şi care a pus încă o dată Clujul pe harta recordurilor. El a fost susţinut de mentalistul Cristian Gog, clujeanul care în 2012 a doborât recordul la stat în gheaţă, după ce a rezistat mai bine de trei ore într-un sicriu de gheaţă. Cei doi nu sunt singurii care au făcut imagine Clujului prin excentricităţi, pe listă se mai numără exemplul paraşutistului Călin Popa, care, anul trecut, a efectuat un salt în premieră mondială, sărind din avion cu paraşuta şi aventura lui Timotei Rad care şi-a propus să facă ocolul Pământului cu autostopul. Şi lista poate continua.


1419 flotări în 49 de minute

Jandarmul Adrian Petre de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Cluj a doborât, sâmbătă seară, recordul naţional la flotări, făcând 1.419 flotări în 49 de minute, faţă de 1.300, cât era vechiul record stabilit în acelaşi interval de timp, în octombrie 2012, de un sportiv din Galaţi. "A fost o presiune fantastică, puteam să ratez, puteam să câştig. A fost un experiment extraordinar, nu se compară cu nimic altceva. A fost, de asemenea, şi un efort extraordinar. Mi-am planificat o strategie, cu mai multe serii de flotări", a spus Petre la finalul evenimentului. Plutonierul major Adrian Petre are 36 de ani şi spune că s-a antrenat pentru doborârea recordului începând cu luna noiembrie 2012, făcând câte 300 de flotări în fiecare dimineaţă. El este angajat din anul 2006 la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Cluj, ca subofiţer operativ care asigură paza la Curtea de Apel.

La eveniment a fost prezent şi mentalistul Cristian Gog, câştigătorul concursului „Românii au talent” din 2012, un alt clujean care doboară recorduri. „Sunt alături de Adrian pentru că suntem prieteni şi pentru că ştiu prin ce trece în aceste momente şi câtă nevoie are de încurajările noastre. Am încercat şi eu să dobor un record şi am avut alături de mine oameni minunaţi. Fără sprijinul lor nu putea face asta“, a afirmat Cristian Gog.


185 de minute la -10 grade Celsius

Cristian Gog a reuşit în luna mai 2012 să stea mai bine de trei ore într-un sicriu de gheaţă în centrul Clujului. Prin gestul său, a reuşit să doboare recordul mondial de stat în gheaţă (2 ore şi 35 de minute) deţinut de spaniolul Victor Carro, fără a fi, însă, omologat, deoarece la eveniment n-a fost prezent şi un oficial al Guiness World Record. Clujeanul mărturisea atunci că n-a fost uşor şi că şi a doua zi după experiment avea încă senzaţie de amorţeală. Mentalistul s-a antrenat câteva zile într-o cameră frigorifică unde temperatura a fost de -10 grade Celsius, aceeaşi temperatură care a fost şi în acea construcţie de gheaţă. "Intenţionam să stau o oră, cel mult două, dar am simţit că pot mai mult", mărturisea acesta la acea dată.

3 în 1: avion, paraşută, parapantă

Un paraşutist a făcut în august 2012 pe Aerodromul Dezmir un salt în premieră mondială, sărind din avion cu paraşuta, după care s-a desprins de aceasta cu o parapantă şi a executat o serie de acrobaţii aeriene. Paraşutistul clujean Călin Popa (28 de ani) a sărit în tandem cu instructorul Doru Baciu (32 de ani) dintr-un avion de la înălţimea de 2.500 de metri, după care s-a desprins cu o parapantă şi a aterizat. În cursul coborârii, Călin Popa a realizat o serie de acrobaţii aeriene cu parapanta la altitudinea de circa 1.500 de metri, printre care "sfera", "tumba nesfârşită", "învârtita", iar la final a executat un looping lateral, aterizând la punct fix. „Saltul în tandem implică o paraşută care să suporte două persoane. Pasagerul meu, Călin, va fi detaşat de mine în timpul zborului cu paraşuta. Vom sări din avion, voi deschide paraşuta principală, după aceea vom avea câteva manevre de desprindere a pasagerului  de paraşută. Totul este calculat, verificat, astfel încât pasagerul va rămâne în pendulare sub mine, cu echipamentul său, cu parapanta şi de acolo el îşi va duce mai departe programul", explica instructorul Doru Baciu saltul.


A primit 22.000 de scrisori

Clujeanul Gabriel Lavrincic a primit în 2011 un certificat de la Guinness World Records în care se arăta că este omul ce a primit cele mai multe scrisori. Lavrincic este deţinătorul a 4 milioane de scrisori, însă numai 22.018 au fost luate în considerare de Guinness World Records, întrucât acestea sunt întregi, curate, timbrate şi ştampilate conform criteriilor cerute pentru recordul mondial. Bărbatul şi-a început colecţia de la vârsta de 11 ani, după o tabără petrecută în fosta Uniune Sovietică. „Cele 22.018 scrisori le-am primit în proporţie de 99,9% de la copii din Federaţia Rusă”, povestea la acea dată colecţionarul. În ceea ce priveşte destinaţia colecţiei, Gabriel Lavrincic spunea că în viitor va amenaja un muzeu unic în lume, respectiv Muzeul Scrisorilor, unde va expune nu doar corespondenţele primite de-a lungul anilor, dar şi cadourile primite prin acele scrisori.

Alţi clujeni, alte recorduri


Un tânăr din Cluj este primul român care face ocolul Pământului cu autostopul. Timotei Rad a „inventat” cea mai ieftină, ambiţioasă, curajoasă şi inedită metodă de a face ocolul Pământului. Ambiţioasa călătorie a tânărului a început în luna ianuarie. Întreaga poveste şi aventurile tânărului clujean pot fi urmărite pe pagina lui de Facebook.

După ce a făcut turul României cu bicicleta şi turul Europei cu autostopul, Darius Groza a parcurs mai bine de 20.000 de kilometri până în Africa. Bloggerul clujean a străbătut Africa de la Nord la Sud, în patru luni. A făcut-o singur, pe motocicletă. Cu toate că aventura trebuia să dureze un an şi jumătate, Darius şi-a dat seama că motocicleta sa nu ar fi rezistat atât.


O echipă de trei barmani profesionişti clujeni a doborât recordul naţional la Domino Drinks. Ei au reuşit să răstoarne în stil domino peste 2.000 de pahare cu siropuri de fructe în alte 2.000 de pahare cu suc de portocale, rezultând cocktail-uri. Anul acesta ei vor încerca să doboare recordului mondial la Domino Drinks, care înseamnă răsturnarea a peste 10.000 de pahare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter