Actualitate

Londra exclude pentru moment să interzică importul de carne din UE aşa cum ceruse o deputată conservatoare

<p><strong>Guvernul britanic a exclus duminică, pentru moment, să impună un moratoriu la carnea importată din UE, aşa cum cerea o deputată din Partidul Conservator, la putere, având în vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperită în produse ce trebuiau să conţină (doar) carne de vită.</strong>


"Măsuri arbitrare", precum interdicţia de a importa carne din Uniunea Europeană, "nu vor ajuta la rezolvarea problemei}, a estimat Owen Paterson, ministrul mediului, care se ocupă şi de problemele alimentare.

"În primul rând, suntem obligaţi să respectăm regulile pieţei europene", a explicat el pentru Sky News. Şi apoi, "în acest moment, nu avem nicio dovadă că produsele incriminate reprezintă o ameninţare pentru sănătatea oamenilor", a adăugat el, citat de AFP.

"Este vorba de o problemă de etichetare falsă, aceasta nu poate fi o bază solidă pentru a interzice importurile", a mai spus ministrul britanic.

"Nu există nici un motiv de a lua o astfel de măsură dictată de panică şi cu încălcarea normelor care reglementează piaţa europeană". Cu toate acestea, "în cazul în care există dovezi' că produsele în cauză 'reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană, nu voi ezita să iau măsuri", a dat el asigurări, a oferi detalii suplimentare.


Paterson a reacţionat la o cerere formulată anterior duminică de preşedinta comisiei parlamentare britanice responsabilă pentru problemele legate de alimentaţie, Anne McIntosh, de a interzice în Regatul Unit carnea importată din UE.

Cantităţi mari de carne de cal - până la 100% - au fost descoperite în Marea Britanie în biftecuri, lasagna şi spaghete bolognese, care ar fi trebuit să conţină 100% carne de vită. Biftecurile au fost furnizate de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele de către compania franceză Comigel. Ele au fost retrase de pe piaţă din Regatul Unit. Preparatele au fost retrase de pe rafturi şi în Franţa şi Suedia.

Comigel s-a aprovizionat de la compania Spanghero, care susţine că a cumpărat carnea din România. Dar specialiştii români din alimentaţie au respins duminică aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu se află în România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter