Actualitate

România ar putea importa sânge din UE

<p><strong><img src="documente/stories/donaredesange_rl28.jpg" border="0" width="387" height="257" style="float: right; margin: 2px 5px;" />În cazul unord dezastre naturale, catastrofe şi evenimente deosebite, ţara noastră va putea importa sânge din ţările UE. Numărul donatorilor benevoli din România este de doar 1%</strong>.

Ministerul Sănătăţii a emis un proiect de ordin care prevede că ţara noastră va putea importa şi exporta sânge uman în scop terapeutic. Potrivit documentului, importul de sânge şi componente sanguine umane se face în special în următoarele situaţii: calamităţi, catastrofe şi evenimente deosebite, în care apare o creştere marcată a necesarului de sânge şi/sau componente sanguine şi scăderea rezervei naţionale de sânge şi în cazul în care în România nu se produc anumite componente sanguine.

Nu se acceptă importul de sânge şi componente sanguine umane dacă în statul de unde se importă există focare sau epidemii de infecţii transmisibile prin sânge.


În proiectul de ordin se mai arată că importul de sânge se poate face doar din ţările UE.

Conform datelor Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge, în ţările europene, procentele de donatori sunt cu mult peste media din ţara noastră. Astfel, dacă în România doar 1% din donatori sunt voluntari, în Danemarca 10% din donatori sunt voluntari, în Germania – 6%, Olanda – 8 %, Franţa – 6%, Anglia – 9%, Ungaria – 4%.

abonare newsletter