Actualitate

Ungaria nu vrea ca problema steagului secuiesc să fie ridicată la nivel european

<p><strong>Ungaria vrea o rezolvare prin dialog a situaţiei care a evoluat după ce România a interzis folosirea steagului secuiesc pe clădirile publice, a declarat secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, afirmând că Budapesta nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european.

Nemeth a declarat joi seara pentru postul public de televiziune m1 că a le permite minorităţilor să îşi folosească simbolurile fără restricţii este una dintre valorile de bază ale Europei.


Ungaria nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european, a declarat Nemeth. "Situaţia a evoluat în Ţinutul Secuiesc şi este important să rămână acolo ... Ungaria nu vrea să o aducă în arena internaţională", a explicat el.

El a afirmat că este în interesul Ungariei să rezolve situaţia prin dialog cu România, mai degrabă decât ca tensiunile să escaladeze. "Lucrăm pentru reducerea acestei tensiuni", a adăugat el.


Miercuri, ministrul român de Externe Titus Corlăţean a ameninţat cu expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti Oszkar Fuzes după ce diplomatul şi-a exprimat sprijinul faţă de autonomia Ţinutul Secuiesc, exprimând şi ideea că ar susţine modificarea articolului 1 din Constituţia României. Ministrul român de Externe a protestat şi faţă de afirmaţiile lui Nemeth, care i-a cerut Guvernului român să renunţe la interdicţia privind steagul secuiesc şi să înceteze "agresiunea simbolică" împotriva minorităţii maghiare.

Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a discutat joi la telefon cu omologul său român, şi a declarat ulterior că Ungaria şi România vor continua cooperarea "ţinând cont de sensibilităţile celor două ţări, de dreptul natural al comunităţilor etnice, principiile europene şi standardele privind minorităţile etnice".



Citește și:

CE: Subiectul diplomatic cu Ungaria ţine de politică internă. Dacă se dezbate în Parlamentul European, analizăm o poziţie


Secretarul de stat în MAE ungar cere primarilor din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter