Actualitate

Merkel află în septembrie dacă își păstrează mandatul

<p><strong>Alegerile legislative germane, în urma cărora Angela Merkel ar putea obţine un al treilea mandat de cancelar, vor avea loc la 22 septembrie, a decis miercuri Consiliul de miniştri.

Conservatorii şi liberalii din coaliţia guvernamentală şi-au exprimat la 31 ianuarie intenţia în acest sens.


Preşedintele ţării, Joachim Gauck, urmează să aprobe această dată, ceea ce ar trebui să se întâmple fără surprize.

Şansele lui Merkel de a obţine un al treilea mandat continuă să crească, potrivit unui sondaj realizat pentru revista Stern şi dat publicităţii miercuri.


Uniunea sa Creştin-Democrată (CDU) şi versiunea bavareză a acesteia Uniunea Creştin-Socială (CSU) au câştigat un punct procentual într-o săptămână, ajungând la 41 la sută din intenţiile de vot.

Partidul liberal FDP, partener de coaliţie al conservatorilor, ar fi eliminat din Bundestag, neîntrunind pragul de 5 la sută din sufragiile necesare, acesta fiind creditat cu doar 4 la sută din intenţiile de vot.


Partidul Social-Democrat (SPD), principala formaţiune a opoziţiei, ar obţine 25 la sută din intenţiile de vot, iar Verzii 15 la sută.

Conservatorii lui Merkel ar devansa, astfel, cu un punct o coaliţie a opoziţiei, potrivit acestui sondaj.


În cazul în care cancelarul ar fi ales direct, ceea ce nu se întâmplă în Germania, el fiind desemnat de deputaţii din Bundestag, Merkel ar obţine 58 la sută din voturi, faţă de 21 la sută candidatul SPD Peer Steinbrück. Merkel ar fi aleasă de 24 la sută dintre electorii SPD.

Înainte de alegerile legislative, landul Bavaria va vota la 15 septembrie. Alegerile regionale din Hesse, în regiunea Frankfurt, vor avea loc, de asemenea, în toamnă.


Sondajul Forsa a fost realizat în perioada 28 ianuarie - 1 februarie, pe un eşantion reprezentativ format din 2.500 de persoane.

 

abonare newsletter