Actualitate

Diplomele Spiru, recunoscute de justiţie, dar refuzate de şcoală!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/05/desc 02-06.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Deşi au obţinut în instanţă diplomele care să ateste definitivarea studiilor universitare, după ce au urmat programele de studii la distanţă şi la frecvenţă redusă şi au promovat examenul de licenţă organizat de Universitatea Spiru Haret, sute de clujeni se văd nevoiţi să apeleze din nou la justiţie pentru a le fi recunoscute actele.</strong></p>

Cele mai multe probleme le întâmpină personalul didactic, potrivit avocatei Ioana Toadere, una dintre reprezentanţii absolvenţilor în instanţă.

„Avem sute de cazuri de absolvenţi, în special din domeniul învăţământului, care au primit diplomele, dar nu le sunt recunoscute de către angajatori”, declară avocata.


„Şi eu fac parte din această categorie defavorizată şi hărţuită”

Un astfel de caz ne-a fost prezentat chiar de una dintre cititoarele noastre, care ne-a cerut ajutorul pentru a lămuri situaţia.

„Majoritatea absolvenţilor 2009 sunt  angajaţi din învăţământ care am urmat cursurile pentru a veni în întâmpinarea legii învaţămantului care ştiam că o sa prevadă obligativitatea studiilor superioare pentru postul de profesor în invaţământul primar. Şi eu fac parte din această categorie defavorizată şi hărţuită din 2009 şi până în prezent. Nu sunt singura, din păcate. După acel proces de care vorbea avocata Toadere (într-un articol publicat de Monitorul de Cluj – n.r.) am fost fericiţi să intrăm în posesia diplomelor de licenţă, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a obligat atât Universitatea Spiru Haret, cât şi Ministerul Educaţiei la eliberarea diplomelor. S-a sfârşit lungul parcurs al proceselor, cu recurs şi toate cele, avem diplomele şi am crezut ca totul s-a terminat. Nu.... Deşi începând cu 1 septembrie 2012 am fost încadraţi ca profesori, din 1 noiembrie 2012 am fost retrogradaţi (sau degradaţi.....?) Cine mai ştie? Sau mai contează? De ce? În BAZA CARUI FAPT AM FOST RETROGRADAŢI? O hotărâre a ISJ Cluj, ca urmare a unei adrese a ministerului, este mai puternică decât o sentinţă judecatorească definitivă şi irevocabilă a celei mai înalte curţi de judecată din România şi un funcţionar al serviciului personal al ISJ Cluj a hotărât că diploma a fost doar eliberată de minister şi nu şi recunoscută. Adică, eu am înţeles că ministerul mi-a eliberat o diplomă falsă, ei afirma asta. Şi de-aici începe alt episod, cu alte procese, alte hărţuiri, alţi bani şi timp pierdut”, povesteşte Ionela Sabo.


Ce răspunde Inspectoratul?

Potrivit inspectorul şcolar general Valentin Cuibus, „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a obligat Ministerul să tipărească diplomele, însă nu să le şi  recunoască deoarece în periaoda 2008-2009 Universitatea nu avea acreditare, prin urmare absolvenţii ar trebui să obţină o nouă hotărâre judecătorească de recunoaştere a diplomelor”.

Diplomele ar fi totuşi valabile

Chiar dacă certificatele de studii trebuie recunoscute asta nu înseamnă că absolvenţii sunt scutiţi de un nou demers în justiţie. „Diplomele sunt recunoascute prin efectul legii. Absolvenţii nu trebuie să obţină o nouă hotărâre de recunoaştere, ci doar să dea în judecată angajatorii în cazul în care acestea nu sunt recunoscute. Până acum, din câte ştiu, s-au înregistrat doar sentinţe favorabile în astfel de cazuri. Angajatorii au fost obligaţi să-i încadreze pe absolvenţi ca fiind angajaţi cu studii superiaoare şi să le plătească diferenţa la salarii pe ultimii trei ani. Interpretarea e destul de clară când sunt sute de sentinţe favorabile”, explică Ioana Toadere.


 


 


Citeşte şi:

Cât mai au de aşteptat absolvenţii de la Spiru Haret pentru eliberarea diplomelor?


 


Ultimele Stiri
abonare newsletter