Actualitate

Peste 1.000 de cazuri de criminalitate informatică, înregistrate anul trecut

<p><strong>Criminalitatea informatică în România este într-un trend crescător, doar anul trecut poliţiştii înregistrând peste 1.000 de astfel de cazuri, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din IGPR, Virgil Spiridon.</strong></p>

 

Astfel, din cele aproximativ 1.000 de cazuri de criminalitate informatică, peste 200 au fost soluţionate, înregistrându-se totodată circa 1.200 de infracţiuni în acest domeniu cu peste 500 de persoane implicate.


"Criminalitatea informatică în România este într-un trend crescător, nu numai în România, ci peste tot în lume. Probabil că aspectul financiar cu precădere - pentru că această activitate infracţională are un pronunţat caracter financiar, din cauza faptului că cei care se ocupă de astfel de ilegalităţi sunt interesaţi în principal de bani - face ca acest lucru să fie în atenţia celor interesaţi de a comite activităţi ilicite şi să aibă acest trend crescător de la an la an", a spus Spiridon.

Potrivit Poliţiei, diversitatea şi noutatea sunt două chestiuni care caracterizează criminalitatea informatică în România. Aceste lucruri se aplică şi în cazul fraudelor la licitaţii de bunuri pe internet, care au căpătat noi valenţe din cauza unor noi servicii folosite pe internet, cum ar fi transferul de bani sau plata virtuală.


Metodele prin care calculatoarele sunt virusate facilitând accesul infractorilor la datele personale ale utilizatorului sunt deja cunoscute în mediul online. De asemenea, există un alt tip de virus care blochează computerul, pe ecran apărând sigla Poliţiei sau a altor instituţii. În acel moment utilizatorului i se cere să plătească o anumită sumă de bani pentru a i se debloca calculatorul, a exemplificat oficialul Poliţiei Române în conferinţa de presă.

Multe dintre victimele mediului online sunt chiar copiii, care au din ce în ce mai mult acces la internet în şcoli sau acasă sau chiar prin intermediul telefoanelor mobile.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter