Actualitate

Bolnavii de CANCER din România NU primesc medicamente de ultimă generaţie

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/05/medicamentefarmacie5.jpg" border="0" width="343" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenţia asupra lipsei medicamentelor de ultimă generaţie pentru pacienţii din România din cauză că lista medicamentelor compensate şi gratuite este actualizată la perioade foarte lungi de timp.</strong></p>

 

Cezar Irimia, preşedintele FABC spune că această listă nu a mai fost actualizată de mai bine de 1.800 de zile. „Aceasta înseamnă, concret, că peste 140 de molecule şi indicaţii noi, dintre care multe destinate tratamentului cancerului, aşteaptă de aproape 5 ani, să ajungă la pacienţii dianosticaţi cu cancer şi să-i ajute pe aceştia în lupta cruntă cu boala”, menţionează Cezar Irimia.


În alte ţări se aşteaptă cel mult un an

Dacă în ţara noastră, bolnavii pot chiar să moară până să primească un tratament de ultimă generaţie, în alte ţări se aşteaptă cel mult un an. Conform unui studiu european, între momentul aprobării unui medicament de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, în Belgia se aşteaptă 392 de zile, în Suedia 206 zile, iar în Austria doar 88 de zile. „Se creează astfel o discrepanţă considerabilă între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români, dar şi o îngrădire a drepturilor pacienţilor români la tratamente de ultimă generaţie. Românii ajung să fie trataţi cu medicamente vechi pentru afecţiuni cunoscute, ce s-au tranformat în boli cronice în multe ţări europene, datorită progreselor în tratament”, explică Irimia.

Anual, 75.000 de români sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer şi printre ei se află bolnavi în stadiu avansat, care au nevoie de tratament într-un timp cât mai scurt pentru ca şansele lor de supravieţuire să rămână la un nivel măcar decent.


Medicamentul de ultimă generaţie pentru cancerul de col uterin, indisponibil în România

Dr. Ştefan Curescu, medic primar oncolog spune că tratamentul cancerului a evoluat foarte mult în ultimii ani, pentru majoritatea tipurilor de cancer. „Există însă şi forme de cancer pentru care abia în ultimii ani au apărut îmbunătăţiri importante în tratament. Spre exemplu, pentru cancerul ovarian, anul trecut a apărut un nou medicament, practic, singurul progres înregistrat în ultimii 15 ani. Din păcate, momentan, medicamentul nu este disponibil pe scară largă pacientelor din România, datorită faptului că nu este inclus pe lista medicamentelor gratuite şi compensate”, declară Curescu.
Însă, pentru acei pacienţi care au şansa de a-şi putea susţine singuri tratamentul, fără ajutor din partea statului, terapiile noi au permis ca aceştia să poată avea o viaţă socială activă, precum şi o calitate superioară a vieţii.

 



 

Citeşte şi:


Cine îi consiliază pe bolnavii de cancer?

Ultimele Stiri
abonare newsletter