Actualitate

VEZI cauza decesului copilului de 10 ani, mort în curtea şcolii

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/04/img_1502.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un elev în vârstă de 10 ani de la Liceul "Bathory Istvan" din Cluj-Napoca a murit, luni după-amiază, la scurt timp după ce a căzut în curtea unităţii de învăţământ. Daniel Petru Berbec, elev în clasa a IV-a,  a fost găsit de un coleg în jurul orei 14.00, căzut în curtea şcolii, lovit la cap</strong>.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj, Călin Lazăr, a declarat că băiatul a fost adus la spital de un echipaj SMURD, iar acolo a decedat. „ Copilul a fost ventilat şi intubat în ambulanţă şi resuscitat timp de 45 de minute după care a fost declarat decesul, moartea survenind în urma unui stop cardio-respirator. Corpul băiatului va fi dus mâine la IML pentru autopsie. Băiatul nu figura ca fiind bolnav cronic şi nu se afla în evidenţele spitalului. Nu pot să spun dacă a avut sau nu antecedente medicale pentru că nu i le cunosc. Băieţelul a decedat în urma unui stop cardio-respirator”, a spus Lazăr.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Cuj, Anca Sidonia Bolba, a declarat că o ambulanţă SMURD a intervenit de urgenţă la Liceul Teoretic "Bathory Istvan" din Cluj-Napoca, unde un copil de 10 ani era în stare de inconştienţă după ce a căzut în timpul pauzei. „Sesizarea a fost făcută la ora 14.04. Copilul a fost găsit în stare de inconştienţă la Liceul Bathory. El a căzut şi s-a lovit la cap. Nu era o zonă cu gheaţă, ci uscată. Băiatul a murit în jurul orei 15.00 la Urgenţe“, a precizat Bolba.

Resuscitat în curtea şcolii, decedat la UPU

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, Andrei Biriş, a declarat că elevul a primit primele îngrijiri medicale la faţa locului, apoi a fost transportat la UPU 1.
Directoarea liceului „Bathory Istvan”, Timar Agnes a povestit ce s-a întâmplat: „Copilul din clasa a IV-a, Daniel Petru Berbec, a ieşit din clasă fără să fi avut vreo problemă, în pauză, şi se deplasa spre sala de mese. Alerga şi când a ieşit în pragul uşii şcolii a căzut ca un lemn, s-a prăbuşit în faţă. Un coleg care mergea în urma lui a încercat să îl ajute să se ridice şi şi-a dat seama că este inconştient. A chemat-o pe doctoriţa şcolii, care şi-a dat seama că băiatul nu avea puls şi a încercat să îl resusciteze, i-a făcut masaj cardiac şi respiraţie gură la gură, iar băiatul şi-a revenit puţin. A venit şi un echipaj SMURD, care a încercat alte manevre de resuscitare, după care l-au dus la UPU Copii. Ulterior, am aflat că a decedat. Este un eveniment cumplit, o mare tragedie pentru liceu. Resuscitarea a durat 45 de minute”, a precizat Timar Agnes.

Aceasta a mai spus că mama elevului a sosit la liceu în timp ce echipajul SMURD încerca manevrele de resuscitare şi i-a însoţit pe medici la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă pentru Copii Cluj.


Băiatul avea probleme de sănătate

Directoarea liceului mai povesteşte că Daniel a mai leşinat și în octombrie anul trecut, iar părinţii l-au dus la spital, unde i-au fost făcute investigaţii medicale.  ”Nu i s-a pus un diagnostic care să îi fi periclitat viaţa. Din câte ştiu era un elev bunicel la învăţătură, nu avea probleme de învăţătură sau de comportament”, a mai spus Agnes. Aceasta a mai spus că părinţii sunt obligaţi să aducă medicului de la şcoală date legate de starea de sănătate a copiilor pentru ca în caz de incidente medicul şcolii să ştie ce are de făcut.  „Părinţii nu au adus nimic. Anul trecut când a leşinat părinţii au promis că îi vor face analize şi vor veni cu rezultatele la medicul şcolii, dar nu au făcut asta“, a mai adăugat directoarea.

Conducerea Liceului "Bathory Istvan" a întocmit un raport despre incident, pe care l-a trimis Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.



Citeşte şi:


Un elev CLUJEAN a MURIT în curtea şcolii (VIDEO DECLARAŢII)



abonare newsletter