Actualitate

Muzeul de Speologie, unic în ţară, închis pe termen nelimitat

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/04/muzeuspeologie3.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aspirant la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, Cluj-Napoca stă relativ prost la capitolul muzee. Muzeul de Istorie este închis de câţiva ani pentru renovare, iar Muzeul de Speologie este închis pe termen nelimitat.</strong></p>

Turiştii care ajung în Cluj şi doresc să viziteze Muzeul de Speologie, cu acces din strada Sextil Puşcariu se lovesc de o poartă masivă din lemn, ferecată bine pe dinăuntru. Nu există nici un fel de panou pe care să scrie că muzeul nu este vizitabil, astfel că cei interesaţi să vadă exponatele nu ştiu dacă au nimerit în afara orelor de vizitare sau dacă este închis definitiv. Singurul lucru care aminteşte că în clădirea aflată într-o stare avansată de degradare există un muzeu este plăcuţa albastră de la intrare pe care este scris cu majuscule „Muzeul de Speologie”.

Mai există o cale de acces la muzeu şi prin Piaţa Unirii, dar şi această cale este impracticabilă tot din cauza stării de degradare a imobilului.


Accesul a fost blocat de un coproprietar

Muzeul care poartă numele renumitului savant român Emil Racoviţă este închis din anul 2010 când unul dintre proprietarii imobilului a decis să închidă poarta de acces dinspre strada Sextil Puşcariu de teama unor accidente cauzate de starea proastă în care se află clădirea. „O parte din clădire a fost retrocedată, o parte se află în proprietatea Primăriei, iar accesul este blocat de unul dintre proprietari pentru că accesul este comun, imobilul nu este consolidat, iar el a spus că nu vrea să se întâmple accidente”, a explicat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Decizia de închidere a accesului contestată în instanţă

Unul dintre proprietarii clădirii este Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor, altul este bărbatul care a decis blocarea accesului, iar al treilea co-proprietar este Primăria Cluj-Napoca. Autorităţile locale au contestat în instanţă decizia celui de al doilea coproprietar de a închide accesul, dar deocamdată demersul Primăriei este blocat în instanţă. În aceste condiţii, reprezentanţii autorităţilor locale ridică din umeri şi nu ştiu ce să spună despre o posibilă dată a redeschiderii muzeului, mai ales că după ce se va pronunţa instanţa cu privre la calea de acces trebuie începute lucrări de renovare.


Fosta închisoare a oraşului găzduieşte Muzeul de Speologie

Muzeul de Speologie Emil Racoviţă a fost deschis în fosta închisoare medievală a oraşului, este format din trei încăperi. Muzeul include numeroase exponate deosebit de valoroase, precum un caiet de notiţe din perioada în care Racoviţă era student la Universitatea Sorbona din Paris, microscopul Zeiss şi aparatul de fotografiat Lihnof pe care l-a folosit în expediţia antarctică belgiană.

Imobilul este considerat monument istoric, a fost construit în secolul al XIV-le şi este una dintre cele mai vechi clădiri din oraş.


Muzeul de Speologie este singurul din ţară şi al doilea din Europa de Est.

Ultimele Stiri
abonare newsletter