Actualitate

Scheletul regelui Richard al III-lea descoperit sub cimentul unei parcări din Leicester

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/04/-460.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După o anchetă care a durat mai bine de trei ani, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leicester au dezvăluit, luni, faptul că scheletul descoperit la sfârşitul verii trecute, în acest oraş din centrul Angliei, aparţine într-adevăr regelui Richard al III-lea. </strong></p>

Rezultatele testelor ADN au fost anunţate în cadrul unei conferinţe de presă. Numeroase elemente i-au determinat pe cercetători să afirme că osemintele, în special un craniu ce prezenta urme de violenţă, sunt cu adevărat cele ale ultimului rege din dinastia Plantageneţilor, decedat în 1485, la vârsta de 32 de ani.


Istoricii şi arheologii au efectuat o laborioasă muncă de cercetare, încercând să găsească un mormânt sub o biserică distrusă în timpul războaielor religioase din vremea domniei regelui Henric al VIII-lea. Amplasamentul fostei biserici, acoperit în prezent de cimentul unei parcări din oraşul Leicester, a putut fi identificat. Municipalitatea a autorizat efectuarea unor săpături, iar acestea au permis exhumarea unui schelet bine conservat.

Printr-un concurs de circumstanţe extraordinare, istoricul John Ashdwon-Hill, autorul cărţii "The Last Days of Richard III", a reuşit, reconstituind arborele genealogic al suveranului, să descopere un urmaş în viaţă al acestuia, în Canada. Cu ajutorul testelor ADN efectuate, el a reuşit să elucideze astfel acest mister care datează de cinci secole şi să pună capăt unor cercetări ştiinţifice care au durat mulţi ani


Cel cu care au fost comparate testele ADN este canadianul Michael Ibsen, în vârstă de 55 ani, considerat a fi nepotul din a 17 generaţie al regelui britanic. Acesta este fiul lui Joy Ibsen despre care istoricul a afirmat că este descendenta directă a Anei de York, sora mai mare a  regelui.

Acesta a luat parte la săpăturile arheologice începute în urmă cu câtiva ani atunci afirmând că, dacă ar mai fi trăit, mama sa ar fi fost încântată de proiect deşi la început întreaga familie a fost sceptică.  “La început familia a crezut că este doar o glumă atunci când mama a primit un telefon, de la un istoric care pretindea că ea era un descendent al familiei regale. Am crezut că nu este altceva decât o poveste însă cu timpul chestiunea a devenit din ce în ce mai serioasă când a fost găsită o legătură cu ADN-ul prinţesei Anne de York, sora mai mare a Regelui Richard”, a afrimat Michael.

abonare newsletter