Actualitate

Laborator pentru identificarea etnobotanicelor, deschis în premieră la Cluj-Napoca

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/04/images.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />La Cluj-Napoca va fi deschis un laborator pentru identificarea substanţelor cu efecte psihoactive, care va funcţiona la Facultatea de Chimie a Universităţii Babeş-Bolyai. Analize complexe privind aceste aceste substanţe sunt efectuate, în prezent, la Institutul Naţional de Criminalistică din Bucureşti.


Un protocol de colaborare privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a substanţelor cu efect psihoactiv a fost semnat, vineri, la Prefectura Cluj, între reprezentanţii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi cei ai administraţiilor judeţeană şi locală, instituţiilor de învăţământ şi medicale.




Citeşte şi:

Protocol de colaborare pentru combaterea traficului de droguri, semnat la Cluj



Medicii propun campanii de informare


Consumul ilicit de substanţe halucinogene de orice fel, în rândul tinerilor, trebuie să fie prevenit prin campanii de informare asupra pericolelor pe care le reprezintă pentru viaţă şi sănătate astfel de compuşi extrem de nocivi, spune directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Cristiana Ciortea.

“Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului - singura pentru adulţi din Cluj-Napoca - a constatat, la un moment dat, un număr foarte mare de cazuri de tineri care consumaseră substanţe cu efecte halucinogene. Am tras atunci un semnal de alarmă şi am avut discuţii cu mai multe instituţii, inclusiv cu autorităţile locale. S-a decis că este necesară o colaborare interinstituţională, prin care să avem grijă de tinerii noştri. Protocolul de colaborare privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a substanţelor cu efect psihoactiv este foarte ambiţios şi cred că va avea succes şi va deveni un model şi pentru alte judeţe din ţară”, a declarat pentru Agerpres, directorul Cristiana Ciortea.

Din punctul său de vedere, prevenţia este extrem de importantă, pentru că „vânzătorii de vise otrăvite” îşi caută mereu o piaţă de desfacere. „După ce magazinele de etnobotanice au fost închise la Cluj-Napoca, numărul tinerilor consumatori de astfel de substanţe a rămas relativ constant, apoi s-a înregistrat o diminuare a numărului lor. Atitudinea hotărâtă a Clujului a avut un rezultat. Dar nu putem spune că nu mai sunt tineri inconştienţi care şi le administrează”, a arătat Cristiana Ciortea.
Efectele imediate ale consumului de halucinogene sunt starea de euforie, ameţeala, dilatarea pupilelor, insomnia şi panica. Dozele mari duc la complicaţii renale, cardiace şi chiar la atac cerebral.

În municipiul Cluj-Napoca a fost interzisă, în decembrie 2010, comercializarea, deţinerea şi distribuirea plantelor, substanţelor şi preparatelor halucinogene, euforice şi psihotrope. În 2010, la Cluj-Napoca existau nouă magazine care comercializau substanţe etnobotanice. În prezent, în oraş nu mai funcţionează niciun astfel de magazin, dar comercializarea ilicită, la negru, prin anunţuri online, continuă.


Citeşte şi:


Clujul va avea laborator de depistare a drogurilor, unic în ţară

Ultimele Stiri
abonare newsletter