Actualitate

600.000 de oameni mor lunar din cauza cancerului

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/03/doctor medic.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Cei trei factori majori care provoacă apariţia cancerului sunt fumatul, consumul de alcool şi obezitatea. Cancerul ucide lunar 600.000 de oameni, la nivel mondial. </strong></p>

Medicii clujeni afirmă că o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi, cu câteva excepţii, multe tipuri ale acestei maladii ar putea fi vindecate prin descoperirea precoce a bolii.
Potrivit ultimelor date făcute publice de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în anul 2011, în judeţul Cluj se aflau în evidenţa medicilor peste 16.500 de bolnavi de cancer, din care aproximativ 2.000 au fost cazuri noi.
Se estimează că decesele provocate de cancer vor deveni principala cauză de deces în ţările industrializate, incidenţa (numărul de cazuri noi pe o perioadă de timp) şi prevalenţa (numărul total de cazuri) acestei afecţiuni fiind în creştere. Deşi se descoperă mereu noi tratamente care au la bază mecanisme de acţiune inovatoare, necesităţile medicale în acest domeniu rămân în continuare imense.
Toate aceste date au fost făcute publice de conducerea DSP Cluj în contextul marcării, în fiecare an în 4 februarie a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului. Dorina Duma, directorul DSP Cluj a declarat că Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului reprezintă ocazia de a creşte gradul de informare al populaţiei cu privire la importanţa screeningului şi diagnosticului precoce precum şi a prevenirii cancerului prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. G.D.

 

abonare newsletter