monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Antonescu: Referirile privind reglementarea presei din raportul CE sunt vagi şi periculoase

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că referirile din raportul Comisiei Europene în ceea ce priveşte reglementări în domeniul presei sunt vagi, periculoase şi comportă riscul de a intra în coliziune cu principii şi valori europene.

În privinţa referirilor despre reglementarea presei din raportul MCV, Antonescu a susţinut că acestea sunt vagi şi nu sunt compatibile cu valorile europene.

"Comportă riscul pentru autorităţile din România de a intra în coliziune cu alte mecanisme şi intituţii europene (...) Comisia vorbeşte, după părerea mea cu totul exagerat şi pesemne sub influenţă partizană, într-un paragraf despre campanii de intimidare şi hărţuire la adresa unor judecători, unor instituţii, unor instanţe. Nu avem niciun element concret şi este riscant şi nedrept pentru o ţară ca România, ca într-un raport de circulaţie europeană şi nu numai să se formuleze atât de general aşa ceva. Niciun judecător, nicio instanţă, nicio instituţie, niciun procuror în România nu au fost împiedicaţi vreodată direct sau indirect să-şi facă treaba, să-şi dea soluţiile, să aplice legea", a susţinut Antonescu.

Preşedintele Senatului a subliniat că elementul privind activitatea presei este nou menţionat în raportul MCV, lucru care nu a fost prevăzut în momentul iniţierii Mecanismului.

"Noi ar trebuie să avem aici o recomandare foarte clară, nu văgă: să luăm măsuri legislative. Păi ce măsuri legislative, cum ar suna articolul? «Este interzis, sub pedeapsa de la ...la ...orice referire la...următoarele instituţii». Orice referire, pentru că dacă am spune doar «referire critică» am intra pe teritoriul perfect hazliu al interpretărilor: cât de critică a fost, a fost critică referirea sau nu? Deci am intra într-un regim care ar afecta libertatea de exprimare şi care nu se regăseşte nicăieri, dar nicăieri, în legislaţia altor ţări europene", a mai explicat Antonescu.