Actualitate

APIA: Programul 'Rabla' a obosit şi trebuie găsite soluții de revigorare

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/01/rabla.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) din România, Brent Valmar, programul 'Rabla' a debutat, în urmă cu câţiva ani, pe un trend pozitiv, însă în prezent a obosit şi trebuie găsite soluţii de revigorare.</strong></p>

Acesta a declarat vineri, într-o conferință de presă că programul ”Rabla” a produs preturbaţii în timp. ”A pornit bine şi a produs efecte pozitive în piaţă o perioadă, dar azi consider că acest proiect a obosit”, a menţionat Valmar.

Potrivit vicepreşedintelui APIA, în acest an în Programul ”Rabla”, trebuie anunţat un număr fix ca ţintă de maşini rulate scoase din circulaţie, iar specula cu vouchere trebuie stopată.


Conform datelor oficiale prezentate, vineri, de APIA, impactul în timp al Programului 'Rabla' a fost unul negativ în ultimii ani, vânzările de maşini noi scăzând semnificativ, în timp ce importurile de autovehicule rulate majorându-se de peste zece ori.

Recent, ministrul Mediului a precizat faptul că Programul 'Rabla' 2013 va suferi modificări semnificative, ce vor depinde de finalizarea timbrului de mediu.


O variantă vehiculată, recent, de Ministerul Mediului este aceea potrivit căreia numai maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 vor face obiectul noului program 'Rabla', iar valoarea voucherului ar putea ajunge la 1.500 euro de la 3.800 de lei. În prezent, se discută ca tichetul valoric să ajungă direct la cetăţean fără a mai fi nevoie de intermediari, iar în plus se are în vedere renunţarea la ideea cu trei vouchere.

abonare newsletter