Actualitate

OFICIAL: Taxele şi impozitele locale s-au MAJORAT. De mâine, clujenii plătesc taxe mai mari

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/31/taze si impozite 4.jpg" border="0" width="451" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consilierii locali au votat joi după amiază majorarea taxelor şi impozitelor locale. De mâine, clujenii vor plăti impozitele pe teren şi pe clădiri indexate cu 16%. Decizia a venit după ce Direcţia Finanţelor Publice Cluj a precizat că datoriile asociaţiilor de proprietari la reabilitarea termică a blocurilor reprezintă arierate, ceea ce înseamnă că Primăria Cluj-Napoca are datorii şi este obligată să mărească taxele şi impozitele locale.</strong>

Decizia de majorare a taxelor şi impozitelor locale a fost luată cu 14 voturi, un vot împotrivă şi 12 abţineri.

Potrivit lui Emil Boc, în cazul reabilitării blocurilor de locuit, datoriile asociaţiilor de proprietari sunt ale Primăriei. „Programul de reabilitare este susţinut 50% din bugetul naţional, 30% din bugetul local şi 20% asociaţiile de proprietari. Datoria asociaţilor de proprietari pe componenta lor de 20% reprezintă arierat. Un număr de 38 de asociaţii de proprietari  au o datorie de 875.000 de lei din componenta lor de 20%. La data de 4 ianuarie Primăria nu avea niciun fel de datorie, în consecinţă acea ordonanţă nu ar fi trebuit să se aplice. Finanţele ne-au trimis o adresă prin care ne-au transmis că datoriile asociaţiilor de proprietari reprezintă datorie. Este clar că ceea ce avem în faţă este o bătaie de joc la adresa clujenilor, plătitori de taxe. Această ordonanţă pune în data de 23 ianuarie o condiţie ce trebuia s-o fi îndeplinit în 9 ianurie. Obligă cetăţeanul care a plătit taxele şi impozitele la nivelul nemajorat să plătească majorat. Vom cere mărirea taxelor locale în şedinţa de Consiliu Local de astăzi. Noi suntem obligaţi să punem în discuţie indexarea taxelor la impozitul pe clădiri şi pe terenuri”, a precizat Emil Boc.

Consilierul local Ioan Pop (PDL) l-a întrebat pe primarul Emil Boc dacă Primăria nu poate plăti aceste datorii ale asociaţiilor de proprietari. „Dacă avem un excedent de 8,9 milioane de lei şi datoriile asociaţiilor de proprietari sunt de 875.000 de lei, de ce nu achităm aceste datorii? Se poate sau nu se poate?”.

“Textul legal nu ne dă voie să acoperim aceste arierate”, a precizat Boc.

Guvernul a emis o nouă ordonanţă care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor creşte.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a mai adăugat că aceste condiţii sunt neconstituţionale, ceea ce a făcut Guvernul Ponta cu taxele locale este "o bătaie de joc”, fiind emise trei acte normative pe această temă.

„Fără să ai datorii, datorită incompetenţei Guvernului României, Guvernul Ponta face cadou clujenilor majorarea taxelor locale. Sunt condiţii total neconstituţionale, cer Avocatului Poporului să sesiseze Curtea Constituţională. Se încalcă articolul 15 din Constituţie care precizează că legea dispune numai pentru viitor. Singura autoritate care poate opri această bătăie de joc este Avocatul Poporului. Situaţia paradoxală este că avem venituri în plus şi Guvernul Ponta ne obligă să majorăm taxele. La Primăria Cluj-Napoca există un excedent de 8,9 milioane de lei. Dacă nu vom vota majorarea taxelor şi impozitelor riscăm o analiză a Curţii de Conturi”, a mai precizat Boc.


Ultimele Stiri
abonare newsletter