Actualitate

Clujeanul Vasile Adamescu, decorat de președintele României, Traian Băsescu

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/31/adamescuvasile.jpg" border="0" width="451" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Președintele României, Traian Băsescu, a semnat joi, 31 ianuarie, decretul de decorare a profesorului clujean Vasile Adamescu. Clujeanul care este orb, surd şi mut de la vârsta de doi ani, a reuşit, printr-o voinţă de fier, să înveţe scrisul şi cititul, şi-a lansat în urmă cu două săptămâni prima sa carte.</strong>

Astfel, în semn de apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru profesionalismul şi dăruirea de care a dat dovadă, la catedra Liceului de Nevăzători din Cluj-Napoca, ajutând mai multe generaţii de persoane cu dizabilităţi să îşi făurească o carieră în cadrul societăţii, președintele Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” - în grad de Cavaler domnului profesor Vasile Adamescu”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţie Prezidenţiale.

Decorarea a fost făcută la inițiativa președintelui României, Traian Băsescu.

„Înfruntând viaţa” este prima carte autobiografică a lui Vasile Adamescu, profesorul care, cu dublă deficiență senzorială, cunoaște cinci limbi străine, a făcut cursurile Facultăţii de Psihopedagogie, a devenit profesor pentru copii şi sculptează.

“Mă bucur că am reuşit să scriu această carte, <<Înfruntând viaţa>> din care cititorii îmi pot afla viaţa, munca mea, zbaterile mele de ani de zile. Prin această carte sper să-i motivez pe cei care îşi pierd unul dintre simţuri în timpul vieţii, şi să îi fac să meargă mai departe. De 10 ani lucrez la această carte, scrisă în alfabetul <<Braille>>, după care a fost transcrisă pe calculator şi tipărită pentru publicul larg”, a declarat Vasile Adamescu.

Cartea este un omagiu adresat tuturor celor care l-au avut în grijă şi în educare pe Vasile Adamescu.

Vasile Adamescu s-a născut pe 5 septembrie 1944, în satul Borcea, judeţul Călăraşi. Vasilică – aşa cum îl alintau cei de acasă – era un băiat perfect sănătos, care vedea şi auzea. La vârsta de doi ani băiatul a făcut meningită din cauza unei ploi torenţiale. Preţul supravieţuirii l-a costat mult pe Vasilică, care a rămas fără două simţuri importante, văzul şi auzul. Până la vârsta de 11 ani, Vasilică nu ştia să vorbească, nu ştia să scrie sau să citească. A adoptat un limbaj minimal, şi comunica prin atingeri cu cei din jur. La vârsta de 11 ani a fost adus la Cluj, la Şcoala de Nevăzători, unde a învăţat carte şi am fost demutizat de profesoara Florica Sandu. După ce a terminat studiile gimnaziale şi liceale, s-a înscris la secția de Psihopedagogie, din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. A absolvit facultatea cu media 9,75 şi a devenit profesor la Şcoala de Nevăzători, unde a lucrat cu copii cu surdocecitate. Având o înclinație specială pentru activitățile manuale, Adamescu sculptează. Are un atelier unde sculptează statuete și busturi pe care le face cadou. A fost căsătorit de două ori, însă acum este singur.

Primul caz de demutizare din România


Vasile Adamescu reprezintă primul caz de demutizare al Şcolii pentru Nevăzători din Cluj-Napoca, pe atunci Şcoală Specială pentru Orbi, dar şi din România. În lume, există numai 20 de astfel de cazuri. În România, Vasile este singurul. Când spunea cuvântul “apă”, educatoarea îi băga mâinile în apă, astfel, copilul învățând ce este apa. Ca să cunoască semnifica’ia cuvântului „cadavru”, Vasile Adamescu a fost dus la morgă să atingă un cadavru. Aşa a aflat că un cadavru este ceva rece şi inert.

abonare newsletter