Actualitate

Elevii indisciplinați riscă pușcăria. Vezi ce soluție are un profesor pentru „elevii certați cu etica”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/01/desc 02-01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Elevii agresivi ar urma să fie puşi pe picior de egalitate cu minorii care au săvârşit omoruri sau vătămări corporale grave. </strong></p>

Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) propune înfiinţarea de şcoli de corecţie pentru educarea elevilor agresivi. Motivul pe care îl invocă Simion Hăncescu, preşedintele FSLI este acela că elevii nu se mai tem de nota scăzută la purtare şi atunci ar trebui trimişi în centre de corecţie. Aceasta înseamnă că elevii agresivi ar fi puşi pe aceeaşi treaptă cu minorii care săvârşesc fapte atât de grave încât nu mai pot fi lăsaţi în libertate. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj subliniază că în momentul de faţă, în România, minorii care ajung în centre speciale de reeducare, numite „centre de internare” sunt doar aceia care au săvârşit infracţiuni foarte grave, precum omor sau vătămare corporală gravă. În judeţul Cluj nu există niciun centru de internare, iar la nivel naţional numărul acestora este foarte mic.


Educaţia se face prin consilieri şi psihologi şcolari

Propunerea sindicalistului Hăncescu nu este agreată deloc de colegii lui din învăţământ. Lucia Cojocaru, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) este de părere că educaţia se face prin consilieri şi psihologi, în şcoală, nu în şcoli de corecţie. Pe de altă parte, în opinia liderului SLIP, în centre speciale de reeducare ar trebui să ajungă doar acei minori care au săvârşit infracţiuni grave, adică exact cum se întâmplă în prezent.

În şcolile de corecţie, copiii sunt educaţi prin violenţă

Nici părinţii nu împărtăşesc ideea lui Hăncescu, iar directorul executiv al Fundaţiei Părinţi Clujeni, Cristina Grigore i-a sugerat şefului FSLI să meargă într-o şcoală de corecţie să vadă cum sunt educaţi copiii. Cristina Grigore afirmă că a avut colegi care au predat, în trecut, în şcoli de corecţie, iar aceştia au văzut că tinerii violenţi erau educaţi tot prin violenţă.


Terapie cu psiholog şi medic pentru eliminarea agresivităţii

Directorul Fundaţiei Părinţi Clujeni consideră că de multe ori, elevii agresivi nu provin doar din familii dezorganizate, ci mai degrabă din familii înstărite cu părinţi care sunt atât de ocupaţi încât nu mai au timp să se ocupe şi de copii. În astfel de cazuri, ar trebui să se meargă pe terapie remedială în care elevul să primească şi asistenţă medicală, dar şi asistenţă psihologică. De asemenea, ar trebui să fie implicaţi şi părinţii pentru rezultate eficiente.

Ministerul Educaţiei nu vrea şcoli de corecţie

Şeful FSLI este singurul care doreşte educarea copiiilor în centre speciale. Propunerea lui a ajuns şi la urechile oficialilor din Ministerul Educaţiei care resping categoric ideea lui. „Ministerul Educaţiei Naţionale nu susţine înfiinţarea de şcoli de corecţie şi nici nu are în vedere o asemenea temă pe agenda sa de lucru. Ministerul Educaţiei Naţionale consideră că măsurile coercitive, precum acelea impuse de şcoala de corecţie, nu sunt un răspuns în privinţa corijării comportamentelor care ies din norma socială general acceptată. Prevenţia actelor violente, antisociale, prin educaţie şi consiliere, prin conlucrarea între şcoală, părinţi şi elevi sunt elementele esenţiale în corijarea atitudinii elevilor”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei. Reprezentanţii Ministerului îi invită pe toţi cei din sistemul de educaţie să propună şi să găsească soluţii constructive pentru elevi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter